Viszlát Heisei, helló Reiwa!

A Reiva-kor (令和時代 Reiwa Jidai) a legfrissebb, új, japán uralkodói korszak neve, amely holnap, 2019. május 1-jén kezdődik, Naruhito herceg trónra lépésével. Ezzel egyidőben véget ér április 30-án az 1989-tól tartó Heiszei-kor (平成時代), Akihito császár uralkodási érája. Akihito császár az első az elmúlt 200 évben, aki lemondott a trónról fia javára (legutóbb 1817-ben volt erre példa, amikor Kókaku mondott le), a korábbi császárok halálukkal adták tovább a trónt.

Az új korszaknevet Szuga Josihide kabinetfőtitkár mutatta be élő televíziós adásban, a hagyományoknak megfelelően, kalligráfiával írt táblán. Az írásjegyeket a Manjósú versantalógia egyik verséből vették. A második karakter, 和, harmóniát jelent, illetve Japánt is szokta jelenteni, az első a szótár szerint parancs, rang, rendelet is lehetne, de a versben inkább szerencsés, kellemes értelemben használták, míg a kormány pedig „szép harmóniának” fordította az egészet. Október táján fognak megjelenni a forgalomban az új felirattal nyomtatott pénzérmék.

A japánok még nagyon sok helyen számítják uralkodói korszak szerint az éveket, gyakran találkozhatunk ezzel a fajta dátummal, így nem árt ismerni őket. Heisei előtt Showa volt, egyébként. Itt van egy naptár-konverter. A fentiek értelmében a 2019-es év április 30-ig Heisei 31-es évnek, utána pedig Reiwa 1-nek számít (令和元年 Reiwa gannen).

Ha pedig szeretnénk valakinek Búcsék-ot (Boldog új császári érát kívánok) mondani, arra is van spéci kifejezés: 天皇彌榮 (más írással 天皇弥栄) , ami szumeragi-ijaszaka-ként olvasandó, és „boldogulást a császárnak” jelentésű.

Kategória: JAPÁN, NEWS | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük