Külföldi szentélyek, online omamori

Bár én alapvetően csak a tudományban hiszek, péntek 13-ikán a szemem se rebben, és a gyerekkori, fekete macskáim is folyton keresztezték az utam, valamiért a japán, spirituális dolgok mégis megfognak kicsit, talán mert olyan sok szép, misztikus, Totorónak való erdőben jártam, és mert ők maguk is azért elég lazán veszik a vallásaikat. A darumák mindenesetre eddig bejöttek, és jól néznek ki a polcon, és rászoktam a nem túl drága, emléknek is szuper és szép omamorik, vagyis amulettek vásárolgatására is, „ezen már csak ne múljon” alapon. Így pl. van a táskámban, autómban is egy. Aztán egyszercsak elfogytak.

Nekem pedig sürgősen kellett egy vízi biztonságra specializált szerencsezacskó, így körülnéztem a neten. Amit csak úgy, szentélyi eredet nélkül árulnak, nem sok értelme (ha nem kerül bele a varázslat), de van egy-két oldal, ahol valódi helyeken vásárolják őket össze, illetve olyan szentély (pl. Shirasaki Shrine), amely látszólag nagyüzemben nyomja, és amazonon, ebayen is felbukkannak termékeik. Japánban buddhista templomban, shintó szentélyben egyaránt kaphatók az ilyenek, de előtte átesnek valamiféle szertartáson. Vásárlásuk egyben adomány is. A sintóról bővebben itt.

Tsubaki Grand Shrine of America

Egyes helyeken lehet telefonon vagy faxon is rendelni, de ez persze, csak japánul megy, helyi, banki befizetéssel, így nem sok opcióm maradt. Ekkor eszembejutott, hogy van egy igazi, shinto nagyszentély Amerikában is, Seattle környéként, ahonnan levélben lehet igényelni ilyesmit, ám kis utánajárással rájöttem, hogy a Tsubaki Grand Shrine – melynek eredeti, 2000 éves főszentélye Suzukában van – Sarutahiko főisten szellemét őrzi. Aki ugyan a hét, legnagyobb istenség (Ōkami) egyike, viszont a Kodzsiki (japán krónika) szerint belefulladt egy folyóba. Így bár épp az utazók védőistene is (vonatkozó amulett a Kotsu Anzen 交通安全), ami engem illet, víziutakra inkább másikat keresnék…

Konpira-san (Japan)

Eztán megkérdeztem egy turizmusban jártas, japán ismerőst, akitől megtudtam, hogy nekem főleg Miyajimából vagy a shikokui Konpira Szentélyből lenne jobb ilyesmit szerezni. Miyajima, azaz az Itsukushima Szentély a tengerre épült, és Susano-o no Mikoto, a tengerek és viharok istenének lányait tisztelik itt. Ám mivel a héten pont nem járok arra :) tovább keresgéltem a neten. A másik, Konpira-san, vagy más nevén Kotohira-gū (金刀比羅宮) a Zōzu-hegy oldalán található, Shikoku legnagyobb szentélye, és az 1. században alapították. Főistene, Ō-mono-nushi-no-mikoto, a tengerészethez kötődik (buddhista változata Konpira), ezért itt árulnak direkt tengeri amuletteket is (海上安全: tengeri biztonság, ill. 船霊神璽 Funadama, a hajózás istene).

Hawaii Konpira-san

Aztán valahogy a google misztikus útvesztőin át egyszercsak találtam egy Konpira szentélyt Hawaiion. Méghozzá az előbbiből „kihajtott”, hivatalosan elismertet, ahova az istenség szellemének egy részét 1920-ban vitték át, majd még egy sor másikat is más helyekről, ezért több nevük is van: Hawaii Kotohira Jinsha – Hawaii Dazaifu Tenmangu (ハワイ金刀比羅神社・ハワイ大宰府天満宮). Gyorsan írtam nekik, hogy ugye, a közlekedősbe tuti a tengeri szellem van-e (ha már egy irracionális hülyeségért fizetek, nehogy más rezegjen belé:)). Pár perc múlva jött válasz, így igen gyorsan lezajlott az üzlet, paypalos fizetéssel, és reggel már úton is volt a csomag. Ha valakit érdekel, a nemzetközi postaköltség $14.25, egy nagy boríték, amibe kb. 10 omamori fér. Képeket találunk róluk a szentély yelp oldalán.

A közlekedős mellé még egy különleges, amerikai zászlós, hazafias omamorit is vettem, plusz küldtek mellé ajándékba egy idei közlekedésbiztonsági matricát a Kutya évére (így, a felén túl, gondolom, már nem sokan veszik). Ha tudsz még olyan helyet, ahonnak lehet omamorit rendelni, Japánon kívülre, angolul is, írd meg! További hawaii-i szentélyek: Wakamiya Inari ShrineIzumo Taishakyo Mission, Daijingu Temple of Hawaii, Hilo Daijingu. Utóbbi a legrégebbi, Japánon kívüli szentély, 1898-ban alapították Hiloban. A weboldalon van omamori lista képekkel, a facebookjukon pedig árak és email-cím.

Mindenesetre, ha már itt tartunk, kíváncsi lettem, hol vannak még „külföldönsintó szentélyek. Amerikában a legtöbb Hawaiion van, méghozzá nyolc is. Hawaii az egyetlen, ázsiai többségű, amerikai állam, ahol a lakosság kb. négy tizede ázsiai, és 16.7% japán. A kontinensre visszatérve, a már említett, Tsubaki Grand Shrine mellett Los Angelesben van még a Shusse Inari Shrine. Eszerint a cikk szerint Franciaországban, Hollandiában is vannak kisebb-nagyobb épületek vagy legalábbis hívő csoportok. Magyarországon, Szentesen van egy sintó kapu (torii), de ez vallásról független, a Kyokushin karate megalkotója, Masutatsu Oyama karatemester emlékműve mellett áll, íme:

Nem meglepő mód, sok külföldi szentély korábbi japán területeken volt, ám ezek mára már megszűntek, vagy romokban állnak. Kettő pl. (a néhai) Karafuto prefektúrában, azaz Dél-Szahalinon állt, ami 1907-45 közt japán gyarmat volt, ma Oroszország része. Az Északi-Mariana-szigeteken, Saipan szigetén is van egy elhagyott szentély, és egy hasonlóMikronéziai Szövetségi Államokban. Japán háborús terjeszkedése alatt több, rövid életű szentély létesült még pl. Szingapúrban, Palaun, Phenjanban, Szöulban… és főleg Tajvanon. Ott az 1895-ben kezdődött, japán uralom idején 204 szentély épült, abból is 66 hivatalos elismeréssel. A sziget visszaadásakor (1945) ezekből néhányat átalakítottak „mártír szentéllyé” a háborús hősök tiszteletére. Japánban viszont nem probléma szentélyt találni, becsült számuk 100.000 körül van. Nálam az eddig látottakból a jelenlegi Top 3: Nachi Taisha, Itsukushima és Togakushi.

Kategória: JAPÁN, Utazás, WEB | A közvetlen link.

Eddig 7 hozzászólás érkezett

 1. Veronika Laczkó Veronika Laczkó szerint:

  A hollandot tudtam, de a franciat nem… mondjuk en azt nem ertem, hogy nalunk münchenben miert nincs, mert keletje lenne- es de megis tudom: a bajor allam csuklobol katolikus….

 2. asiafan asiafan szerint:

  Szerintem inkább a számok miatt.. A legtöbb japán, tán 6000 Düsseldorfban él, ott van egy kis negyed boltokkal. Hawaiion 312 ezren vannak.. Plusz kellene (a pénzen túl) még egy folyékonynál is jobban beszélő, több éves képzésen átesett pap. A jogi és politikai háttér csak hab a tortán.

 3. Veronika Laczkó Veronika Laczkó szerint:

  igen, azt láttam én is ma reggel, hogy németben Düsseldorfban van a legtöbb japán, és mégis teljes mértékben van egy olyan érzésem- vagy csak kifogom/követnek :D- hogy ahol lakom ott hemzsegnek a japánok. van pár japán bolt, étterem- az éves japán fesztiválról- ahol detto az én értékrendem szerint vannak rendesen- nem is beszélve. de csak álmodozom, szeretnék eljutni egy shinto szentélybe, és egyre jobban az az érzésem, hogy ez nem fog menni :D

  pedig aztán jártam már hollandiában is: apa két dolog van a bakancslistámon, mondtam a férjemnek: amszterdam és a shinto szentély! aha: a fiam szokásához híven keresztül szúrta dupla vágással az egész álmodozást :D

  ember tervez- gyerek meg azt mondja, hogy persze mama!

 4. asiafan asiafan szerint:

  Az jó, hogy vannak boltok, azt hiszem, iskola is. A helyedben én azért inkább egy újabb utazásról álmodoznék, mintsem templomépítésről, az esélyeket nézve. :) Addig is körbejárhatod Itsukushimát Street Viewn.

 5. Veronika Laczkó Veronika Laczkó szerint:

  Hidd el, hogy egy templomepites nalam hamarabb jon el, mint japan :) es japan kb csak a 3. A listamon. A legeslegelso a transziberiai vasut :) pekingig, onnan lhasza, onnan meg shanghai… van terv, csak igy hogy egy masodik arcraugro alien van a hasamba… terv…

 6. asiafan asiafan szerint:

  Ebből Hollandia van a legközelebb. :)

 7. Veronika Laczkó Veronika Laczkó szerint:

  Vagy majd ha osszejon egy nemet :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük