Japán Filmhét

A Japán Alapítvány idei filmhetén a japán filmtörténet aranykorának tekintett 50-es évek klasszikusai kapják a főszerepet: a korszak két legmeghatározóbb rendezőjének, Ozu Yasujirōnak és Mizoguchi Kenjinek fekete-fehér remekművei kerülnek műsorra. A filmeket japánul, angol felirattal és választható magyar hangalámondással vetítik, felújított 4K felbontásban. A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket május 24-től a Toldi mozi jegypénztárában és online, a mozi honlapján lehet megvenni.

Időpont: 2018. június 4-8. 18:30
Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38)

Műsor:

Június 4. (h): Tokiói történet (Ozu, 1953)
A japán filmművészet egyik legnagyobb klasszikusának számító történet egy pár napos utazás eseményeit öleli fel. Az idős házaspár, Shūkichi és Tomi, felkerekednek vidéki otthonukból, hogy meglátogassák felnőtt gyermekeiket Tokióban. Egész életüket tengerparti falujukban töltötték, így nagy reményeket fűznek a kiránduláshoz, de látogatásuk csak kiábrándultságot hoz.

Június 5. (k): Sanshō tiszttartó (Mizoguchi, 1954)
A japán császárság fénykorában, a Heian-korban (794-1192) járunk, amikor egy erényes kormányzót száműznek birtokáról, ezért felesége és gyermekei rokonok gondozásába kerülnek. Később elindulnak a távoli szigetre, ahol apjuk raboskodik, ám egy útonálló szétszakítja a családot…

Június 6. (sz): Sodródó emberek (Ozu, 1959)
1958 nyarán kabuki társulat érkezik Shima szigetének egyik tengerparti falujába. Komajuro, a színészek vezetője, – bár titkolja társai elől – mélyen kötődik a helyhez, mivel ott él korábbi kedvese és fiuk, Kiyoshi. Vándorélete miatt Komajuro nem tudja felvállalni az apa szerepét Kiyoshi életében, ezért a fiú nagybátyjának adja ki magát, amikor meglátogatja a családot.

Június 7. (cs): Keresztre feszített szerelmesek (Mizoguchi, 1954)
Mohei magas beosztásban dolgozik Kiotó egyik neves üzletében. Amikor a tulajdonos felesége, Osan, a segítségét kéri egy adósság fedezésében, Mohei hamis papírokkal próbálja kiegyenlíteni a számlát. Csakhogy a csalás lelepleződik, s a férfi börtönbe kerül. Sikerül megszöknie, ám menekülés közben Osanba botlik, aminek egy szolga szemtanúja lesz, s félreérti a helyzetet. A házasságtörőnek bélyegzett asszony elhagyja otthonát s Mohei mellé szegődik, útközben pedig egymásba szeretnek.

Június 8. (p): Az ochazuke íze (Ozu, 1952)
Taeko apja javaslatára beleegyezik egy elrendezett házasságba, de szerelem nélküli életét csak egyre unalmasabbnak érzi. Férje makacs és csak az igazival házasodni szándékozó unokahúgával nagy vitába szállnak a téma kapcsán, amiből kiderülnek a házasság problémái, Taeko pedig elutazik otthonról.

Kategória: JAPÁN, MŰSOR | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük