Ismét kaptam pár ananászos sütit Tajvanból, és mivel a múltkor említett után ez (a Taiwan Tasty 台湾美味 terméke) a második legjobb eddig, gyorsan rögzítem a tényeket. Hátha egyszer választanom kell, hisz’ az egyszerűbb importáltakból is tucatszám szoktam látni őket az ázsiai polcon. Elég széles skálán mozognak. Ez most egy igen jó, természetes ízű, a szokásosnál kevésbé fullasztó darab, bár mint a legtöbb, ez is rettentően morzsálódik, négyszer akkora tányér kell alá. Belül viszont lágy és jó gyümölcsös. Ahhoz képest, hogy a nagy dobozban volt 10 db., nem sokáig tart, legalábbis már a negyediket eszem. :) Az első helyezettnek azonban nyomába sem ér. A másik, kis dobozban (Sunmerry) falat-méretűek vannak, 12 kis kocka, átlagos íz, viszont a mérete folytán nagyban kiküszöböli a morzsákat.
Az ananászos (凤梨酥 fènglísū) sütiknek nagy hagyományuk van Tajvanon. bár szertartások kellékeként korábban is készült, főleg a japán megszállás után lett népszerű, amikor sokféle ananászt hoztak be és kezdtek termeszteni az országban. Az 1930-as évekre Tajvan a világ harmadik legnagyobb ananásztermelőjévé vált, és a sok extra gyümölcsből sütiket kezdtek gyártani a belső piacra, mára pedig népszerű szuvenír lett belőle. Még fesztiváljuk is van. Itt egy kínai recept angol felirattal, itt pedig egy japán feliratos angolul.