Évnyitó és évzáró Kit Katek

Két aktuális Kit Katet kóstoltam meg nemrég. Egy újabb szakésat és egy mandarinost. Mindkettő fehércsokis és finom. Az „amazake” Kit Kat a már említett és sikeres szakés Kit Kat egy új verziója, amelynek amazake íze van (ama: édes), azaz édes szakét idéz.

Gyeremekektől távol tartandó, de egyébként ignorálható 0.8%-os alkoholtartalma van, és további érdekessége, hogy a zacskóban a szokásos 12 helyett ebből csak 11 darab található, pedig ugyanakkora (talán drágább előállítani?). Az amazake is rízsbor, ám létezik alkoholmentes változata is, és hagyományosan téli ital, pl. újévkor is isszák, de a márciusi hinamatsuri alkalmával is fel szokták szolgálni. Mint a képen is látszik, tejes kinézetű.

Japánban a gazdasági és iskolai év is áprilistól indul, így márciusra esnek az évzáró vizsgák és ünnepségek. Ezekhez kapcsolódik a másik, iyokan (イヨカン, 伊予柑) ízű, kábé naranos Kit Kat, mivel az iyokan úgy hangzik, mint az いい予感 (ii yokan), azaz a „jó előérzet”, ezért babona és PR célokra ilyentájban használják. A zacskókon ide kapcsolódó, kitartásra buzdító üzenetek is olvashatók. Egyébként viszont a satsuma mandarin után ez az ország második legelterjedtebb citrusa, egyfajta erős aromájú mandarin hibrid.

A bejegyzés kategóriája: Gasztro, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük