Mumon

MUMON: The Land of Stealth –  japán címe: 忍びの国 (Shinobi no Kuni – A nindzsák országa, 2017), történelmi akció-komédia némi drámával. Ryou Wada regényéből Yoshihiro Nakamura rendezte. A hadakozó fejedelemségek korában játszódó, kitalált történet középpontjában a Tenshō Iga Háború (1579) áll. A filmet július 1-én kezdték el vetíteni a japán mozik, én a new yorki Japan Cuts Film Festival nyitófilmjeként láthattam, ahol nagy sikert aratott. A bemutatón a rendező is részt vett.

Főszereplők: Satoshi Ohno, Satomi Ishihara, Ryohei Suzuki, Yusuke Iseya, Yuri Chinen. A Mumont alakító Satoshi Ohno a népszerű Arashi banda énekes sztárja, így nem meglepő, hogy a főcímdalt (Tsunagu) is az Arashi adja elő. A rendező, Yoshihiro Nakamura pedig ismét egy, a korábbi, egyedi drámáihoz (Fish Story, Golden Slumber, The Magnificent Nine) hasonlóan különleges filmet csinált, amely rendkívül szórakoztató is, és mindenképp ajánlott. DVD-n lehet, hogy csak jövőre jön ki, úgyhogy jegyezzük meg! A filmzene (Yu Takami írta) és az Arashi dal viszont már kaphatók.

A nindzsák fénykorában játszódó történet főhőse az egyik legtehetségesebb harcos, Mumon, aki gondtalanul tengeti napjait, miközben egymással hadakoznak a klánok. Munka is van bőven, de a pénz sosem elég, különösen nem hősünk feleségének, akit nagyságrendekkel jobb életkörülményekkel kecsegtetve csábított el. A film fő témája a történelmi eseményeken és a személyes drámákon túl tehát a pénzéhség, amelynek mai formájával a rendező nemcsak a film címében (melyben a nindzsaország Japánt jelenti), de egy-két snitt erejéig a filmben is párhuzamot von. Mindeközben jót szórakozhatunk is, rengeteg vicces jelenet van, és a harcok is rendkívül látványosak. Egy egészen új, eddig sosem látott mélységű nindzsafilmet kapunk, amely ugyan nem vet túl jó fényt – finoman szólva – a történelem ezen bérenceire, de mégis jóval igényesebben ábrázolja őket, mint a megszokott zs-szériás opuszok. Ohno pedig nemcsak énekelni, de játszani is tud.

A film után a rendező lépett színpadra, aki első alkalommal járt NY-ban, és tolmács segítségével válaszolt a kérdésekre. Pár szót beszélt a forgatásról, hogy milyen meleg volt, és hogy bűzlött mindenki, de aztán később már Naganóban hűvösebb volt. (Az igai jelenetek helyszíneit megtaláljuk a hivatalos site-on.) Szívesen dolgozna együtt újra Ohnoval és a film írójával is. Arra a kérdésre, hogy milyen teljesületlen filmálma van még, azt mondta, valami fontos emberről szívesen forgatna, de amúgy eddig mindent megvalósíthatott, mert a stílusok állandó keverése folytán sosem skatulyázták be. Az egyik néző kissé érzéketlen mód felhozta a filmben megbújt nacionalista vonalt is (hogy a pénzéhes nindzsák kénytelenek végül a saját „országukat” megvédeni Nobunaga ellen), ám ezt a kérdést se ő, se a jelenlévő japánok nem értették…

 

Fenti képünkön egy asia-fan. :) A filmet fesztivál-megnyitó parti követte, ingyen Sapporo sörrel :), a rendező pedig türelmesen végigfotózkodta magát a közönség összes, érdeklődő tagjával, valamint autogrammokat osztott. Ami engem illet, nagyon élveztem a filmet, nem csak jópofa volt, hanem komolyabb kérdéseket is felvetett. Alig várom, hogy újra megnézhessem. Trailer:

A bejegyzés kategóriája: CELEB, FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük