Japán filmhét: gasztonómia

A Japán Alapítvány idei Japán Filmhetének témája a gasztronómia. A június 13. és 17. közt bemutatásra kerülő öt filmből nemcsak a tradicionális japán konyhaművészetbe nyerhetünk betekintést, hanem egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is. A filmek változatos műfajúak, van köztük történelmi dráma és vígjáték is, egy valami azonban mindegyik történetben közös: a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek, hogy elsajátítsák választott mesterségük fortélyait.

A filmeket japánul, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik a Toldi Moziban (Bp. V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.). A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket a Toldi mozi jegypénztárában és a mozi weboldalán árusítják 2017. június 1-től.

Program:

Június 13. (kedd), 19:00: Akanezora – Bíbor égbolt (2007, Beyond the Crimson Sky), Rendezte: HAMAMOTO Masaki

A történet az Edo korban játszódik (1603-1868). Főszereplője Eikichi, aki tofukészítőként próbál szerencsét Edo-ban (mai Tokió). Amikor Eikichi megnyitja Kyo-ya névre hallgató saját üzletét, régi nagy álma válik valóra. Hamarosan feleségül veszi Ofumit, akivel – a kezdeti nehézségek ellenére – sikerül felvirágoztatnia a boltot. Legidősebb fiuk azonban jelentős adósságot halmoz fel, mely végül az egész család sorsát veszélybe sodorja. A családtagoknak össze kell fogniuk, hogy megvédjék örökségüket. A megható történet mellett a film lenyűgöző képekkel mutatja be a korabeli Edo hangulatát és a lakosok életmódját. A film az ismert japán író, Yamamoto Ichiriki regénye alapján készült.

Június 14. (szerda), 19:00Tengerfedő (2015, There Is No Lid Sea)
Rendezte: TOYOSHIMA Keisuke

Miután megelégelte a tokiói nagyvárosi életet, Mari hazaköltözik tengerparti szülővárosába. A lány Tokióban díszlettervezőként dolgozott, a csendes kisvárosban viszont kakigoori (japán jégkása) készítéséből akar megélni. Saját boltot nyit, amit önerőből újít fel és egy Hajime nevű lány segítségével üzemeltet. Hajime nehéz időszakot él meg: nagyanyját nemrégiben veszítette el, amit még nehezebb feldolgoznia, mint az arcán látható égési sérülést. A két lány mindent megtesz azért, hogy üzletüket felvirágoztassák, barátságuk pedig erőt ad, hogy közösen nézzenek szembe múltjukkal. A film a népszerű japán írónő, Yoshimoto Banana regénye alapján készült.

Június 15. (csütörtök), 19:00: Szőlőkönnyek (2014,  A Drop of Grapevine), Rendezte: MISHIMA Yukiko

A testvérpár Ao és Roku közösen vezetik kis hokkaidói gazdaságukat. Az idősebb Ao Tokióból hazatérve beleveti magát a bortermelésbe, hogy a fekete gyémántnak nevezett Pinot noir szőlőfajtából elkészítse álmai borát. Bár kísérletei rendre kudarcot vallanak, kitartóan küzd tovább, hogy célját elérje. Egy nap váratlan vendég jelenik meg a gazdaságban. Erika, a lakókocsival érkező gyönyörű nő hamarosan feje tetejére állítja a két testvér életét. A film Sorachi tartomány (Hokkaidó) mesés tájain játszódik.

Június 16. (péntek), 19:00: Ezüstkanál (2014, Silver Spoon)
Rendezte: YOSHIDA Keisuke

Yuugo városi gyerekként kerül a vidéki Ooejo Mezőgazdasági Szakközépiskolába, melybe elsősorban földműves családok sarjai járnak. Míg az iskola diákjainak zöme szülei hivatását követve tanulja lelkesen a gazdálkodást, Yuugo teljesen bizonytalan saját jövőjével kapcsolatban. Gyakorlatát egy tejgazdaságban végzi, ahol gyakran humoros helyzetekbe keveredik, és megpróbáltatások egész sorát kell kiállnia a számára idegen közegben. A film Arakawa Hiromu azonos című mangája (Gin no Saji) alapján készült, a népszerű történetből anime adaptáció is született.

Június 17. (szombat), 19:00: Karaage USA (2014)
Rendezte: SEGI Naoki

Ayane öt év távollét után hazatér Amerikából, és magával hozza nevelt lányát, Shirley-t. Szülővárosa az Oita prefektúrabeli Usa, ahol édesapja egy karaage (olajban sült csirkehús) éttermet üzemeltet. Apja – a család többi tagjával ellentétben – nem hajlandó elfogadni lánya mostohagyermekéhez fűződő viszonyát. Noha Ayane ki nem állja a karaagét, amikor apja egy nap kórházba kerül, viszolygását félretéve úgy dönt, hogy részt vesz az éves Karaage Karneválon és beletanul a családi mesterségébe.

Kategória: Gasztro, JAPÁN, MŰSOR | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük