The Great Wall

A Nagy Fal (amerikai-kínai, 3D akcióthriller, 2016), rendezte Zhang Yimou (Hős, A repülő tőrök klánja), ez az első angol nyelvű filmje. Főszereplők: Matt Damon, Willem Dafoe, Andy Lau, Tian Jing. Zene: Ramin Djawadi. A filmet magyarul januárban mutatták be. Matt Damon egyik kaszkadőr-dublőre Szabó Gáspár volt. Egy elit osztag az emberiség utolsó harcát vívja a világ legikonikusabb építményén, a Nagy Falon…

Annyira nem volt rossz, mint vártam, bár elég alacsonyra tettem a mércét… Az alapsztori, amelyben a Nagy Falat egy meteorittal érkezett, intelligens szörnyhadsereg ellen építették, már önmagában jelzi, mire számíthatunk. Ugyanakkor viszont azért a készítők közt van pár nagy név, kezdve, ugye, a rendezővel, de nekem a zene is sokat hozzáadott. Komolyan venni, persze, nem kell és nem is szabad, az akciójelenetek és a sztori viszont szerintem azért megütöttek egy jó, közepes szintet (ha nem számítjuk az alap marhaságot).

A film a legtöbb támadást viszont inkább a főszereplő fehérsége miatt kapta. Nem is tudom, mi a magyar megfelelője annak, hogy „whitewashing”, de sokak szerint nem illett volna kifehéríteni egy kínai, történelmi filmet, csak hát, ez nem történelmi film, mert annak szörnyen rossz volna. Végül Matt Damon karakterével se volt gond, ugyanis azért szerencsére nem kínait alakít, hanem európai kereskedőt, aki ráadásul, társaival együtt, korántsem makulátlan. Úgyhogy viszonylag érdekes, szórakoztató, kibírható film volt, bár alapvetően „asiafanként” néztem meg, lehet, hogy enélkül már kevesebbet érne. Trailer.

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük