From NY to Vegas

lv-1 lv-2

Nem ez, nem a From Vegas to Macau sorozat leggagyibb, új része, hanem az útibeszámolóm eleje, már amennyiben a koncertről írtakat nem számoljuk. Las Vegas szuper hely. A kaszinókat felejtsd el, úgyse nyersz. :) Persze, ki lehet próbálni, ha nem zavar mellé a súlyos adag passzív dohányzás, és abba tudod hagyni időben. Amiért én egyre jobban imádom a várost, az a környék földrajza. Bármilyen irányba indulunk, nem-evilági, csoda helyek várnak. Meg meleg is van.

nevada1 nevada2 nevada3

A város Nevadában, a Mojave-sivatagban található, amelynek több része is van, leginkább a vonzó nevű, Death Valley Nemzeti Parkot ajánlom, a sivatagban minden sarkon más a táj, tengerszint alatti sómező, fehér hegyek, motorosfagyiként tekergő, vörös sziklák, fekete dombok… A másik irányba pedig ott a Grand Canyon, és fölötte helikoptertúrák. Északra Area 51, bár ott nincs semmi, csak út a végtelenbe. A városban múzeumok, showk, cirkusz, spa várnak, vagy kimehetünk a sivatagba szétlőni dolgokat, és akinek van fölös 2500 dollárja, az kilapíthat tankkal egy autót is. De főleg kirándulni érdemes. Meg persze, van ázsiai ürügyem is erre a posztra, úgyhogy térjünk rá.

1 2

Las Vegasban 1900-ban 20-an éltek, 1930-ban már ötezren, ma már 600 ezer feletti a lakosság száma, melynek 6.1%-a ázsiai (ebből 3.3% fülöp-szigeteki). Bár az adatokból nem jön ki, másutt úgy olvastam, a kínaiak száma kb. 15 ezer. A központtól pár km-re, Spring Valleyben található 1995 óta Las Vegas Chinatown-ja. Bár érdekes, szép, és a szokásosnál modernebb e kínai városrész, történelmi múltja nemigen van, de hát mit is várunk egy olyan várostól, ahol a főúton new yorki felhőkarcolók, egyiptomi piramis és a párizsi Eiffel-torony várják a látogatókat.

3 4

Egy tajvani-amerikai vállalkozó indította el, majd a város kormányzója is kijelölte a helyet, és végül úgy lett belőle igazi Chinatown, hogy kitették a táblát. A Chinatown Plaza nevű terület egy üzletekkel teli sugárút, igazából nemcsak kínai, hanem más, ázsiai régiókat is képvisel. A Tang-dinasztia építészeti stílusát utánzó utca főterén a Nyugati utazás klasszikus történetét ábrázoló szobor áll, valamint itt található a kínai negyedet felcimkéző, központi nagykapu is. Mögötte pálmafák és bőséges parkolóhely.

 8 7 6

Bent aztán van minden, vietnámi étterem, kínai szemész, kacatbolt, koreai kozmetikumok, bank, szusi… Igazi, eklektikus üzletsor. A kínai újévet nagyszabású, szintén vegyes fesztivállal szokták megünnepelni itt, oroszlántánc mellé japán, taiko dobokkal, koreai táncosokkal. Ami azt illeti, az ünneplésbe a szállodák is beszállnak néha, tavalyelőtt pl. már bemutattam itt a ló évi díszleteket. Ha más nem, a látvány és az állítólagosan jó kajáldák miatt is érdemes elnézni ide. Dumpling, tofu és igazi, autentikus, kínai pizza. :)

lv-nakata1 lv-nakata3 lv-nakata2

Ami a japánokat illeti, nekik nincs központi helyük, ám azért a városban találunk egy eredeti, japán boltot, ahol importált, japán termékeket árulnak igazi japánok. A 2002-ben nyílt Nakata Market of Japan távolabb, észak-keletre található. A boltról a sötét ajtó kinyitásáig nem is tudtam, nyitva van-e, más nem volt bent a pakolászó eladókon kívül. Nagyon kedvesek voltak, főleg, miután japánul kérdeztem meg, hogy fizethetek-e kártyával. Kisboltba illő termékeken túl dísztárgyakat, papucsot, szakét és friss ételeket is árulnak, meg lehet videót kölcsönözni. A bolt előtt pedig egy békeüzenetes oszlop áll.

Kategória: KÍNAI, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük