Statue of Liberty

liberty1

Januárban New Yorkban jártam… Ez így igaz, csak nem ott készült a fotó. :) Hanem Tokióban, pontosabban az Odaiba Seaside Parkban, itt. Kicsit előreugrok az útibeszámolóban ezért. A New York szimbólumaként ismert szobornak több száz másolata van világszerte. Az eredetit a – tornyáról is ismert – francia Gustave Eiffel építette (aki a Nyugati Pályaudvart is tervezte..), és a franciák ajándékaként került Amerikába, 1886-ban. A Párizsban élő amerikaiak cserébe adtak a franciáknak egy kisebb másolatot, amelyet a párizsi Île aux Cygnes műszigetre állítottak fel a Szajnán 1889-ben.

1998 “Franciaország éve” volt Japánban, és ez alkalomból a fent említett, 14 tonnás replikát kölcsönadták nekik, és elszállították Párizsból Tokióba, ahol Odaibán, a Tokiói-öböl legnagyobb, mesterséges szigetén került kiállításra.  Ez a szobor 11.5 méteres, míg az eredeti 46m magas (plusz 47m talapzat). Ámde 1999 májusában vissza kellett adni, és mivel igen népszerű volt, csináltak egy újat 2000-ben, amely azóta is ugyanott áll. Háttérben a Rainbow-híddal.

liberty2

Egyébként nemcsak ez az egy Szabadság-szobor (japánul 自由の女神像, Jiyū no megamizō) van Japánban, kisebbeket találunk másutt is. Például Oszaka “Amerika falu” nevű üzleti negyedében, Oirase városban (Aomori) és a cunámi sújtotta Ishinomakiban is állva maradt egy, de Okinawán is láttam egy picit.

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük