Okinawa World és Gyokusendo barlang

okiworld1 okiworld2

Már a januári útibeszámoló 3. napjánál tartunk. :) Lehet, hogy túl sok részletet írok, azért ilyen lassú? Továbbra is Okinava, Nahától délre. Míg a Sefa Utaki a sziget keleti partjánál volt, az Okinawa World park kicsit beljebb, délebbre van, Nanjo városban, de busszal nem sikerült összekombinálnom a kettőt, pedig nincsenek messze, autóval bizonyára egyszerűbb. Nahából a 83-as busszal Gyokusendo-mae megállóig kell menni (innen), egy óra, 580 yen, és ritkán jár (menetrend).

okiworld3 okiworld4

A bejáratnál a már korábban említett, védelmező sárkánykutyák fogadnak. Ezekből bent kiállítás is volt. A parkban többféle látványosság található, amelyekre akár külön is vehetünk belépőt, de jobban megéri a mindenre jó, 1650 yenes jegy. A látnivalók: Kingdom Village – egy tipikus rjúkjúi falu mása, helyi építészet és különféle mesterségek, szeszfőzde, pár óránként táncbemutató, és néha itt is lehet szansinon játszani. Habu Park: okinava híres viperájáról szól, ami külön posztot fog kapni. Néhány más állat is van, pl. teknős.  A harmadik pedig a Gyokusendo-barlang. Ezen kívül van még egy nagy üzlet, tele szuvenírboltokkal és éttermekkel, ahol helyi ételeket is ehetünk.

okiworld5 okiworld6

Ha másutt még nem jártunk, akkor érdemes megnézegetni a falut, és a habu park is különleges hely, napi több bemutatóval, de nekem legjobban a cseppkőbarlang tetszett. A Gjokuszendó-barlang Japán 2. leghosszabbja, 5 kilométeres, amiből a látogatók egy 890 méteres szakaszt járhatnak be. A barlang 300 ezer éve képződött, de csak 1967-ben fedezték fel. 9-18-ig van nyitva, remekül kivilágított, kiépített út vezet rajta keresztül, de azért ide se tűsarkúban jöjjünk. A mészkőtől szinte világítanak a patakok, tavak, a cseppkövek pedig évi 1 mm-t nőnek, rengeteg van belőlük, mindenféle formájú. 1974-ben itt forgatták a Godzilla vs. Mecha Godzilla néhány jelenetét is.

gyokusendo1 gyokusendo2

Okinava rendkívül csapadékos, és 22 fok az évi átlaghőmérséklet. A barlangon belül 21 fok van egész évben, és állandó a hőmérséklet. A pára viszont nagy, belépéskor a szemüvegen lecsapódik egy egész felhő, és a fényképező lencséjéért is aggódtam egy kicsit, de főleg a nedves padlóra érdemes odafigyelni. Meg a fejünkre is, mert néhol belógnak az útra a hatalmas cseppkőoszlopok. Hogy a természeti csodák láttán se feledkezzünk meg a japán kultúráról, félúton egy működő postaláda vár, kedves kis postadenevérrel. Az ide bedobott leveleket rendesen begyűjtik és elpostázzák, 40 métterrel a föld alól.

gyokusendo3 gyokusendo4

Geológusoknak külön élmény lehet a barlang, számtalan különféle képződmény, kerek, hosszúkás, lapos, vastag, kicsi, nagy cseppkő és egyéb található itt. Alkalmanként külön túrákat is vezetnek – külön díjért -, amelyeken a sétaúton túli részeket is meg lehet mászni, de ez már komolyabb kaland, vízben járással, kúszással, védősisakkal, és japánul. Aki csak körülnézni szeretne, az viszont akár Google Street Viewn is megteheti! A félhomályban nem könnyű jó képeket csinálni, és bár nem tudom, szabad-e, de nem biztos, hogy praktikus állványt vinni, mert elég forgalmasak és keskenyek az utak, nagy a tolongás itt-ott, évi 100 ezer látogató jön ide.

gyokusendo5 gyokusendo6

Ami nekem csalódás volt, hogy a barlang bejáratánál lefotóztak, mondván, hogy ingyen van, a kijáratnál pedig közölték, hogy a 2×2 cm-es kép az, de a rendesért csengessek ki 1100 yent. Japánban nem számítottam ilyen sunyi trükközésre. Aztán ettem egy jó curryt, és szétnéztem a boltban, és indultam volna tovább. Igen ám, de a következő busz 2 óra múlva jön! Úgyhogy nem árt előre tervezni, hogy ne vesztegessem el az időm, taxiba kellett szállnom, jóval többért…

okiworld7 okiworld8

A park bejáratával szemben, a túloldalon egy másik látványosság található, a Gangala-völgy. Ide csak előzetes foglalással mehetünk, napi négy túrát vezetnek (japánul, de van angol pamflet), 2200 yenért, a különleges, sziklás, őserdős völgyön át. Van egy-két kis barlang is útközben, valamint egy nagy, fallosz-alakú cseppkő, amit dörzsölgetni szokás. :) Mivel barlangban már jártam, a táj pedig hasonlít a Sefa Utaki környékére, ezt kihagytam, de azért rápillantottam a bejáratnál található és ingyen látogatható Cave Caféra. Barlangos árnyékban, cseppkövek alatt kávézhatunk itt, meg fagyi is van.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük