Sefa Utaki

sefa-utaki1 sefa-utaki2

Visszatérvén a januári útibeszámolóra, ami még sehol sem tart, a Suri-kastély meglátogatása utáni nap ismét egy világörökségi helyszínre mentem. Illetve igazából ez is ugyanaz, mivel az okinavai helyeket egyben vette fel 2000-ben az UNESCO “Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu” néven (Gusuku és kapcsolódó helyszínek a Rjúkjú királyságban). Ezek nagy része Okinava szigetén található kastély (pl. Suri) és rom, plusz a fenti hely, a Sefa Utaki (斎場御嶽), ami pedig a helyi, ősi vallás egy szent helye.

sefa-utaki3 sefa-utaki4

A rjúkjúi vallás animista és sámánista eredetű, bár később hatással volt rá a buddhizmus, a sintó és más vallások is. A sámánok csak nők lehettek. Számos mitológiai lényük egyike a sisza sárkánykutya, amelyek általában a tetőn vagy párban vannak a házak bejáratánál – valamint ezrével a szuvenírboltok polcain. A szent helyeket hívták utakinak. A Sefa Utaki, ahova Amamikyu istennő leszállt, amikor megalkotta a Rjúkjú-szigeteket. A másik fontos jellemzője, hogy a vallás legszentebb szigetére, Kudakára néz, a tengerparton, Nahától dél-keletre (a sziget túloldalán). Busszal (38) egy óra, autóval 45p Nahából. 9-18h-ig van nyitva, és 200 yen a belépő. A busz egy útra 830 yen volt.

sefa-utaki5 sefa-utaki6

A két lelógó cseppkőről gyűjtötték a két tálkába a szent csodavizet.

Az ősi helyszín a középkorban szoros kapcsolatot ápolt az uralkodói házzal, így több helyszínt is a Suri-kastély egy-egy helyéről neveztek el itt. Épületek is voltak itt, de ma már nincs nyomuk, csak néhány oltár és pl. a fenti edények láthatók. Az önmagában is misztikus, dús, zöld erdőben a kő ösvények hat szentélyt, ú.n. ibit kötnek össze, melyek legjelentősebbike a Sangui, amit hatalmas sziklák közt átsétálva közelíthetünk meg, és amolyan erkély, a szent Kudaka szigetre néz. (Lásd a két következő képen.)

sefa-utaki7 sefa-utaki8 sefa-utaki9

A helyiek egy része még ma is imádkozik itt, úgyhogy viselkedjünk illendően. Hajoljunk meg az ibik előtt, ne lépjünk rá a füstölőkre, ne zavarjuk az imádkozókat, és természetesen semmi esetre se szemeteljünk! Valamint nézzünk a lábunk alá, esős nap, mint amikor én jártam itt, elég csúszósak a kövek, és több helyen is látható “habu csúi” (ハブ注意) tábla, azaz “vigyázz, vipera”, ami az Okinaván eléggé elterjedt (külön posztot érdemlő) mérgeskígyókról szól. A növényzet, a természet lenyűgöző, nem csoda, hogy szent hely lett belőle, mindenképp érdemes idelátogatni – mint láthatjuk, még rossz időben is. (Leszámítva persze, hogy bőrig áztam, pedig volt ernyőm.) Tiszta Jurassic Park:

sefa-utaki10 sefa-utaki11

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.