Kínai hangszerek a GarageBandben

gb-erhu-menu gb-drums

A GarageBand az Apple zenekészítő programja az átlagfelhasználók számára, amelyet azért profik is használnak, pl. annó a Nine Inch Nails tette ezen formátumban publikussá a The Hand That Feeds c. számukat. Az appal felvételeket készíthetünk, szoftveres hangszereken játszhatunk, rádughatjuk a gitárt, hangmintákat keverhetünk össze, szerkeszthetjük, mixelhetjük a dalokat, és persze, egyből ki is exportálhatjuk mindenfelé (Soundcloud, Youtube etc.). A 12 éves, a Macen alapból megtalálható app 2011 óta iOS-re is létezik. Praktikus, könnyen használható program, ha éppen a buszon ülve jön rá valakire a komponálhatnék az iPadjén vagy iPhoneján.. 

gb-pipa-menu gb-tracks

Alaphangszerek mellett loopok, dobgépek is vannak benne, együtt tud működni más szoftverekkel is, és felvételt is készít. Egy időben ingyenes volt, elvileg most is az a megfelelő készülékek vásárlói számára, egyébként pedig €4.99. Most annyi történt vele a tegnapi frissítés során, hogy belekerült egy pár kínai, tradícionális hang is, bizonyára az ottani, hatalmas piac kiaknázása érdekében. A legújabb verzióban így most már van erhu és pipa, kínai dobok, valamint sok kínai loop is, és két kínai set is élő mixelgetéshez. További újdonság a kínai felhasználók végett, hogy a dalokat egyből meg lehet osztani QQ-n és Youku-n (ami a kínai youtube). Mindebből persze, engem főleg az erhu érdekelt, úgyhogy kipróbáltam. Meg a többit is.

gb-erhu gb-pipa

Baloldalon tehát a kéthúros, kínai hegedű, az erhu látható, jobbra pedig a kínai lant, a pipa. Ezeken ujjal játszhatunk, az erhun előre beállított skálán vagy anélkül – utóbbi lenne a valósághűbb, de fölösleges nehezítés, ha már úgyis csak egy minimalista, rövidebb, leegyszerűsített erhunk van. A pipán rezegnek és hajlíthatók a pengetett húrok. Mindkét hangszeret átkapcsolhatjuk automatán játszó módba is, amikor is előre definiált hangzatra tapizhatunk, melyek 4-5 stílusban kis dallamokat is tudnak játszani. A pipa hangja elég jó, de szerintem az erhu még elég mű, annál sokkal egyedibb hangja van, mint hogy utánozni tudják. Próbáltam már korábban is másik, szoftveres verziót, de még senkinek nem sikerült tökéletesre, talán ez van most a legközelebb az igazihoz, különösen a mélyebb hangok, aztán fent egy kicsit már szintisedik.

gb-loops gb-cn-dj

Ami szuper benne, hogy a hangszeres játékra jellemző effektusokat is tud, a bal alsó gombok egyidejű érintésével. Az áthúzott hangra kis hajlítással amolyan staccato lesz, aztán a következővel trillázik, és a legmenőbb a lófej, ami az erhun gyakran generált lónyerítés effektust utánozza. Ezekkel és némi gyakorlással már-már el lehet játszani olyan klasszikusokat is, mint a Horse Race c. darab. A kínai dobszerkó is klassz, a felső kép magáért beszél, hogy mit üthetünk rajta. A másik újdonság a „Live Loops” kínai presetje, amely egy tradícionális és egy modern loop-válogatást tartalmaz, amelyet élőben keverhetünk, és ezeket aztán a felvett dalba is belerakhatjuk, illetve tehetünk közéjük is bármilyen saját készítésű részt. A lehetőségek száma végtelen, és persze, mindemellé ott van a számos billentyűs hangszer, vonósok, gitárok, na meg a mikrofon…

A fenti videón pedig a kapcsolódó PR-esemény: Tim Cook, az Apple vezére zenélget JJ Lin mandopop sztárral. JJ Lin szingapúri születésű, tajvani énekes, 13 stúdióalbuma jelent meg, és egy-két kínai ill. tajvani filmben is szerepelt. Megjegyzem, a fentinél azért sokkal jobb zenét is lehet csinálni az appal… A tegnapi update-hez iOS 9.3 kell, a Live Loops csak iphone 5 és 4. generációs iPad készülékektől kezdve elérhető, és a 32-sávos felvételekhez is az újabb, erősebb készülékekre van szükség. Ha el vannak rejtve, akkor a fogaskerék alakú Beállítások gomb Haladó beállítások menüjében kapcsolhatjuk be a kínai hangszereket.

[update]

A bejegyzés kategóriája: KÍNAI, ZENE
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük