Naplemente a Curry-tengeren

Nem tudom, mondtam-e már, hogy a curry rice (カレー karē), azaz a rizses curry a kedvenc, autentikus (természetesen külföldről japánosított) japán ételem a tonkacu mellett. Szeretem, hogy egyszerű, sok helyen elérhető, nincs benne hal (fujj), és kanállal kell enni. :) Sőt, még én is meg tudom csinálni kész hozzávalókból. :) Természetesen nem én vagyok az első, akiből a ragacsos rízs kihozza a művészt, bento boxoknál alap mindenféléket formázni belőle, de curryvel is lehet alkotni… Nekem ma a vasútmániámat sikerült kiélni, bár természetesen a végére totál kihült az egész. Amennyire high speed a shinkansen, épp annyira volt lassú az elkészítése, de aztán gyorsan ettem meg. :)

shinkare1 shinkare2

A curry japán egyik legnépszerűbb étele, több formában is létezik. Lehet pl. curry rice, azaz curry és rízs, vagy curry udon vagy curry bread, amikor is zsemlébe töltik. A többnyire csípős, és természetesen curryvel készülő szószban alapból hagyma, répa, krumpli szokott lenni, mellé csirkehús vagy sertés, ill. marha, feltétnek pedig rántott csirke- vagy sertéshús szeletek kerülhetnek. Az étel a 19. század végén, a Meidzsi-korban érkezett Japánba, a britek közvetítésével, akik akkoriban Indiát is uralták. Persze, azóta komoly fejlesztéseket végeztek el rajta, és pl. itt találták fel a készre csomagolt vagy porból elkészíthető verzióit. Különféle, egyedi ízesítésű, regionális változatai is léteznek.

A bejegyzés kategóriája: Gasztro, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük