Ip Man 3

ip3a

Megtekintettem a wing chun mester, Yip Man életét Donnie Yen főszereplésével bemutató trilógia befejező részét, ami hozta a korábbiak magas színvonalát. Az Ip Man 3 (2015) rendezője ismét Wilson Yip volt, az akciókoreográfus pedig a szakma talán legnagyobbja, Yuen Woo-ping, akinek a korábbi Donnie Yen filmek, mint pl. a Once Upon A Time In China II and Iron Monkey mellett a Jet Li-féle Fist Of Legend, Fearlesst, valamint a Tigris és Sárkány, a Kill Bill és a Mátrix filmek látványos harcművészeti jeleneteit köszönhetjük, többek közt. A címszereplőt természetesen továbbra is Donnie Yen alakítja, aki a profi harcművészek és a tehetséges színészek ritka ötvözete.

ip3h ip3i

Mellette még a korábbi, nehézsúlyú box-világbajnok, Mike Tyson a húzó név, és végre felbukkan a történetben Yip Man legismertebb tanítványa, Bruce Lee karaktere is, akit Danny Chan játszik. Ez egyébként csak mellékszál, két jelenet csupán, a folytatásból és Yip Man idősebb éveiből simán csinálhatnának még egy 4. részt… Danny Chan mindenesetre a való életben pont a Bruce Lee által kifejlesztett Jeet Kune Dot gyakorolja, és mivel arcra is hasonlít, már korábban is alakította őt, egy 2008-as tv-sorozatban (The Legend of Bruce Lee). További főszereplők: Lynn Hung, Zhang Jin, Partick Tam, Karena Ng, Louis Cheung. A forgatókönyvet Edmond Wong írta, zene: Kenji Kawai.

ip3j ip3k

Míg az első, 2008-as Ip Man fő témája a japán megszállás és a különféle mesterek elleni hac, a 2010-es, 2. rész a saját iskola működtetéséről szól, a harmadikban pedig a megszerzett életbölcsesség, a család kerül előtérbe. Ip Man nagyra becsült mester, épp egy fiatal srác (Bruce Lee) próbál tanítványául szegődni. Kisiskolás fia verekedésbe keveredik, és kiderül, hogy az ellenfél papája is nagy wing chun mester, ráadásul – bár alapvetően tisztességes arc – nagyon féltékeny Ip Manre. Egy helyi, külföldi gengszer pedig pont a gyerekek iskoláját akarja megszerezni magának (mármint a földterületet), mindenáron…

ip3b ip3c

A történet csak részben hiteles, mivel nem dokumentumfilmet akartak csinálni a készítők, így belefűztek kitalált elemeket is. Bár a fő, nemzetközi sztár Mike Tyson, Ip Man végső, nagy összetűzése és leglátványosabb kungfu-viadala a Zhang Jin karaktere (Cheung Tin-chi) elleni verekedés. Ez két wing chun mester összetűzése a stílus legjobb fogásait bemutatva. Zhang Donniehoz hasonlóan korábbi wushu-bajnok, először kaszkadőrként tűnt fel a 4-oscaros Tigris és sárkányban, és láthattuk a Rise of Legendben meg az SPL 2-ben is, ahol Tony Jaa ellen harcolt. És ha már szóba került az utóbbi muay thai harcos, egy kollégája (korábbi dublőre) is bekerült a filmbe, méghozzá egy igen látványos verekedés formájában, amelyben Donnie Yent és filmbeli feleségét egy liftfülkében támadja meg Sarut Khanwilai.

ip3f ip3g

A családi drámán túl (kiderül, hogy Ip Man felesége súlyos beteg) a maradék időben tömegverekedéseket láthatunk. 1-2 jó karakter gyepálja el a több tucat bandatagot, Yuen Woo-ping szokásos, látványos rendezésében. Többnyire a hajógyár környékén, hogy legyen sok mászni- és törnivaló deszka. A történetbe Ip Man életének eseményein túl több jelképes apróságot is beleszőttek még, mint pl. azt, hogy Bruce Lee tanítja meg Donniet táncolni (wing chunért cserébe). Bruce Lee ugyanis a valóságban országos cha-cha táncbajnok volt. A Tysonnal történő, 3 perces, időmért ütközet sem véletlen, ennyi az első menet időtartama a boxban, és Tyson arról híres, hogy ez alatt üti ki ellenfeleit. A végső, harci jelenetben (Zhang Jin ellen) pedig megjelenik a wing chun híres, Bruce Lee által elhíresült „one inch punch” (egy hüvelykes ütés) technikája is.

ip3d ip3e

Minden téren kitűnőre sikerült a film, értelmes, megható, elgondolkoztató története, izgalmas karakterei mellett a hangulata, díszletei is lenyűgözőek, jó a zene, és a hangeffektek különösen sokat adnak hozzá az akcióhoz. Természetesen a verekedésekre kíváncsi nézőket is sikerül ámulatba ejteni, és szerintem pont eltalálták a hiteles technikák, profi bunyók és a látvány fokozására hozzáadott, kevésbé valós elemek (hihetetlen koreográfia, és néhány 1-2 méteres, még éppen realisztikus, ajtón és bútorokon kereszüli hátraesés) arányát. Aki még nem látta az előző részeket, feltétlenül pótolja, és persze, mindenképp nézze meg az Ip Man 3-at a végén, mely méltó befejezése a trilógiának.

Az első két rész magyarul is megjelent (A becsület útján és A nagymester címmel), remélhetőleg idővel ez is sorra kerül. Az amerikai DVD, Blu-ray és Netflix megjelenés időpontja április 19. Azon angol, francia és spanyol szinkron is lesz, de az eredeti, kínai hanggal plusz felirattal érdemes megnézni. A hongkongi bluray fog elsőként kijönni, március elején, angol felirattal. Itt egy beszélgetés és egy behind the scenes videó, a verekedős jelenetekkel pedig szerintem várjuk meg a filmet.

A bejegyzés kategóriája: FILM, KÍNAI
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 3 hozzászólás érkezett

  1. Zerul szerint:

    Megnéztem ezt a részt is. Nem teszek különbséget a három rész között, mert a három egy egész és szinte tökéletes! Tisztelet a régmúlt mesterek előtt és azokért akik próbálták megidézni a szellemüket!

  2. Gyenge Katalin szerint:

    Rosszul tudod, sajnos nem jelent meg nálunk DVD-n, csak egy-két filmcsatornán megy időnként a TV-ben,és szinkronizálva.

  3. asiafan szerint:

    Azt írtam, hogy „remélhetőleg idővel ez is sorra kerül”, ezek szerint nem került. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük