Chinsuko

chinsuko

A Chinsukō (ちんすこう/金楚糕, csinszukó) a legtipikusabb okinawai szuvenír, egyfajta keksz. A déli, már-már trópusi, japán szigetvilág hagyományos édessége, amelyet több száz éve ismernek már, és – ahogy a szárazföldhöz közelebb eső Ryukyu királyságban sok más minden is – Kínából ered. Az alapja liszt és zsír, és leginkább a skót shortbreadre emlékeztet mind ízében, mind állagában, csak enyhén édes.

Bár vannak ízesített, pl. tejes változatai is, a legjobb választás a szuvenírboltok minden zugában ott figyelő Yukishio (雪塩) chinsuko, amelyet egy szintén jellegzetes, okinawai, tengeri sóval ízesítettek (kevésbé édes, kb. mint a shortbread). Ez a „hó só” nevű, porállagú, tengeri só szintén a helyi nevezetességek egyike, Miyakojima szigetén készül. 2000-ben bekerült a Guinness Világrekordok Könyvébe, mint a legtöbbféle ásványi anyagot tartalmazó só a világon. Úgyhogy nem csak finom, de egészséges is.

Egyéb helyi étel-ital, ajándéknak való: tortácska vagy bármi (pl. Kit Kat) lila édesburgonyából. goya – keserűdinnye/keserűtök dolgok. Yukishióból bármi, pl. egy zacskó só. Awamori rízspálinka, amely a(z erjesztett) szakéval szemben desztillálással készül, égetett szesz, 40% körüli alkoholtartalommal. Híres még a helyi barnacukor is, valamint a mangó és ananász, ill. az abból készült termékek.

A bejegyzés kategóriája: Gasztro, JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük