Sendai

sendai00 sendai01

Szendai (仙台市) Mijagi prefektúra székhelye. Egymillió lakossal az északkeleti Tóhoku régió legnépesebb városa, a Csendes-óceán partjának közelében fekszik. Date Masamune hadúr alapította 1600-ban, és a fák városának is nevezik, a belvárosi, 60 db. japán gyertyánszil fa miatt. A város közelében bekövetkezett, 2011-es, 9-es magnitúdójú földrengés és az azt követő cunámi nagy károkat okozott a városban és a repterén.

sendai02 sendai03

Bár jó messze van, a (Hayabusa vagy Komachi) shinkansennek hála mindössze másfél óra alatt a városban találhatjuk magunkat. Tokióból indulva, Ueno és Omiya állomás után Sendai a következő megálló, Omiyától mindössze 322 km-re (ez az egy megállónyi szakasz 67 perc), Tokióból vonattal 352 km-re van, északra. Ami engem illet, az innét egy óra vonatozásnyira található Yamadera őszi lombjainak megtekintése utánra választottam Sendait szálláshelyemül (konkrétan a szép, elegáns Sendai Washington Hotelt, ami az állomástól 5-10 perc séta, és természetesen már reggel átvették megőrzésre a csomagjaim).

sendai04 sendai05

Délután visszaértem a városba, és gyorsan körbejártam a belvárost gyalog. Elsőnek ezúttal boltozni mentem, megbízásból, mivel a városban is található egy G-Shock márkabolt (Casio karórák), illetve betértem a helyi Apple Store-ba, Yodobashi Camerába is (közvetlen az állomás mellett van), de még Dr Martens bolt is volt, szinte minden. A fenti képen látható hosszú, fehér cső egy nagy, fedett bevásárlóutca. Aztán még felmentem az AER épület felső emeletén található kilátóba is, amely ingyenesen látogatható, és szintén az állomás közelében van. Viszont elég nagy köd volt, úgyhogy csak egy nagy fehér homály tárult elém.

sendai06 sendai07

Részemről ez csak egy röplátogatás volt, de másnap azért még a délelőtti vonatom ellenére felkeltem jó korán, hajnalban, hogy megnézzek egy templomot is. A városalapító hadúr által 1607-ben építtetett Osaki Hachimanguhoz 20 perc buszozással lehet eljutni (230 yen), és nagyon szép. Először is fekete, és különleges, tarka és arany motívumokkal díszített. Persze, szentély lévén, a torii kapu után lépcsőket kell másznunk. A kertben a szerzetesek épp a kék daruma babáikat fotózták, így én is megkértem, hogy hadd csináljak róla képet, és egyúttal meg is kérdeztem, hogy miért van két szemük. A figurákat másutt üres szemmel árulják, és mi rajzoljuk meg, amikor kívánunk valamit, és teljesül. Ám ezek a helyi, speciális darumák a gonosz távoltartására vannak, és őrző-védő szolgálatukhoz kell nekik a nyitott szem, mondták.

sendai08 sendai09

A városban és környékén még számtalan látványosság van, amit most nem volt alkalmam megtekinteni. A kiemelkedőbbek egyike a Zuihoden Mausoleum, szintén Date Masamune nevéhez fűződik, az ő sírhelye ugyanis. A fentihez hasonló építészeti stílusban készült, tarka fafaragásokkal. Nem túl messze vannak a klán egykori Aoba Kastélyának romjai is, valamint a Sendai City Múzeum, ezek mentén mind megáll a turista loop busz. Egy órára a várostól pedig a híres Matsushima öböl található, a fenyves, sziklás tengerpart, melyet évszázadok óta Japán három legszebb tájai közt tartanak számon (a másik kettő:  Amanoshidate és Miyajima). A vonat előtt még egy lopott félórából felrohantam újra az AER épületbe (lifttel), és most tisztább volt az idő, az egész város látható innen, sőt, még a távoli hegyek is. Fél 11-től este 8-ig lehet felmenni, 31. emelet.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük