Katasztrófavédelem

bosai

Mint talán mindenki tudja már, Japánban sajnos sokféle természeti katasztrófa fordulhat elő, amelyre érdemes felkészülni, a működő vulkánok, gyakori földrengések miatt, amelyeket aztán tűzvész és cunámi követhet, és közben még a tájfunok, hatalmas esők is gondot okozhatnak (földcsuszamlás, árvíz). A természet erőivel szemben azonban más országok sem tudnak szembeszállni, és bár talán Európa kedvezőbb helyzetben van, érdemes a japánok magas szintű felkészültségéről példát venni, és például turistaként is bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy tudnunk kell, mi a teendő. Veszélyhelyzetben ugyanis a statisztikák nem segítenek, csak az ismeretek és a gyors döntéshozatal.

Ezért angolul beszélőknek – vagy a piktogramokat értőknek – ajánlom áttekinteni a Tokyo Metropolitan Government (azaz a Tokiói Kormányzat) szeptember 1-jén megjelent “Tokyo Bosai”, vagyis Tokiói katasztrófavédelem című kiadványát. A 340 oldalas kézikönyv azóta afféle kultuszmű lett, amelyet aukciós oldalakon is árulnak, pedig eredetileg ingyen kapta kézhez a lakosság, 7.5 millió családhoz juttatták el a fővárosban. A könyv érdekessége a rengeteg hasznos információn kívül, hogy komoly energiát fektettek a dizájnjába is (amelyet a Nosigner nevű cég tervezett), és a bemutatását is showműsor keretében ejtették meg, figyelemfelkeltésképp. Emellett tartalmaz egy mangát is, a környék katasztófavédelmi térképe mellett, valamint online is elérhető tartalmakkal, például kvízekkel is kiegészítették. Innen letölthetjük a pdf verziót.

bosai2

A bevezető azzal indul, hogy 70% esély van rá, hogy egy nagy földrengés érje közvetlenül a fővárost az elkövetkező 30 évben. Bár egy modern nagyvárosról van szó, a mai földrengésbiztos építési szabályok csak a 80-as évektől váltak kötelezővé, s emelett pedig a főváros amúgy is elég necces helyen van, egy tengeröbölben, ahova sok-sok folyó torkollik, amelyeket néha feltöltöttek, elástak, autópályával fedtek, és a tengerből is sok területet feltöltöttek, hogy ráépítsenek. Na, de nemcsak Tokióról van itt szó – bár nekik készült a térkép és a kiadvány, mások is hasznát vehetik. Földrengések, viharok, árvizek akárhol előfordulhatnak.

Az első rész azért főleg a földrengésről szól, amit egyébként nekem otthon is megtanítottak gyerekkoromban: hogy másszunk be az asztal alá, illetve hogy a legfontosabb magunkat és a fejünket megvédeni a lehulló, boruló tárgyaktól, ablaküvegtől stb. Ha elcsendesedett, akkor meg oltsuk el a kis tüzeket, ne kapcsoljunk vissza semmit (gyufát, lámpát, mert berobbanhat a gáz), és biztosítsunk menekülőutat az ajtók kinyitásával. Aztán a felkészülésre, a bútorok rögzítésére és a vészhelyzetre betárazandó tárgyakra tér. Az élelem terén jó tanács, hogy ne csak raktározzunk vésztartalékot, ami aztán lejár, hanem inkább folyamatosan használjuk el, de legyen a dolgokból mindig valamennyivel több. A könyv szerint egy átlag család konyhájában szokott azért lenni egy hétre elegendő kaja, de ha egyedül élünk, és gyakran/keveset vásárolunk, akkor azért ügyeljünk rá, hogy mindig legyen otthon tartalékban extra sör. Komolyan, itt írják, hogy mindig vegyünk többet instant tésztából, a kedvenc nassolnivalóinkból és sörből. :)

beer

A téma egyébként sem humorba, sem vattacukorba nincs becsomagolva, a „visszatérés a hétköznapokba” című ábrán pl. egy rombadőlt városkép látható (első kép jobbra), alatta pedig arra figyelmezetnek, hogy legyünk rá felkészülve, hogy sok áldozat lesz – a tokiói nagy földrengés jóslatai 11 ezerről szólnak. Hasznos azonban még a felkészülési, reagálási füzet, amelyben afféle MacGyver trükköket mutatnak be, hogyan csináljunk más méretű elemből megfelelőt, nadrágból hátizsákot, nejlonszatyorból pelenkát stb. A fontos viselkedési szabályokra is kitérnek, hogyan alkalmazkodjunk az átmeneti menekültszálláson való élethez, ill. hogy ne kezdjünk el rohanni és agyontaposni egymást.

Bemutatják az alap elsősegély ismereteket is, valamint szó esik többek közt hóviharról, tornádókról is stb. Ha például kitörne a Fudzsi-hegy, ahogy 1707-ben, Tokiót is akár 10 cm hamu boríthatná el.  A manga is elég sokkoló, és arra próbál rávezetni (gondolom), hogy vegyük komolyan a dolgot, mert bizony előbb-utóbb el fog jönni az a nap. Ha pedig csak a homokba dugjuk a fejünk, könnyen lehet, hogy ráesik egy szekrény. Az olvasmány hatására körülnéztem, hogy milyen információk érhetők el magyarul, sajnos nem olyan jó a felhozatal, de érdemes így is felkészülni a különböző helyzetekre, és továbbadni a tudást. Jó lenne, ha iskolában is tanítanák az ilyesmit…

Kategória: JAPÁN, KÖNYV | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük