Sanzoku no Musume Rōnya

ronya0

Ghibli animékből olyan kevés van, és olyan jók, hogy minden elérhető darabot megnézek, így a gyerekeknek készült, svéd rablólányos sorozatot is. A Ronia the Robber’s Daughter (svédül: Ronja Rövardotter) Astrid Lingen 1981-es gyerekmeséje, amely magyarul Ronja, a rabló lánya címmel jelent meg. Már 1984-ben készült belőle egy svéd mesefilm, amely Berlinben ezüst medvét nyert, tavaly pedig a Ghibli Stúdió készített – a japán Polygon Picturesszel közösen – a sztoriból egy 26-részes kompjúter-animációs sorozatot, Hayao Miyazaki fia, Gorō Miyazaki rendezésében.

ronya1 ronya2

Sanzoku no Musume Rōnya (山賊の娘ローニャ), mint címéből is kiderül, egy rabló lányának történetét meséli el. Ronja a bandavezér egyetlen lánya, aki felnövekedve lassan egyedül is a környék felfedezésére indul, hamar barátokra – és mindenféle – veszélyre lel, és szüleivel is konfliktusba kerül. Persze, az ellenséges rablóbanda főnökének egyetlen fiával kerül egyből ellentmondásos kapcsolatba, miközben mindenféle kalandok és hétköznapi események, családi feszültségek zajlanak. A szülő-gyerek kapcsolatot, a barátságot, a bandák közti kötelékeket és viszályt mind-mind bemutatja a film, és a rablással kapcsolatos etikai kérdések is felmerülnek benne, miközben csodaszép tájakon futkosó, aranyos szereplőket nézünk.

ronya3 ronya4

Az animáció annak ellenére is szép és olyan jellegzetesen ghiblis, hogy CGI-vel készült, és nem kézzel rajzolták. Kevésbé elgondolkoztató, mint a stúdió híresebb művei, inkább csak egyszerű, Ronja-korú gyerekeknek készült mesesorozat, de nagyon kedves és itt-ott humoros is. A tingli-tangli főcímzenét mindig átugrottam, és egy kicsit az is furcsa volt, ahogy a jellegzetes, észak-európai karakterek japánul beszélnek, itt kivételesen jobb lenne a szinkron. Remélem, eljut hozzánk is egy szép nap, érdemes megnézni. Előzetes:

Kategória: ANIME, FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.