Magyar diplomata nyert japán fotós díjat

(c) Attila Erdos

Prince Takamado Memorial Prize (Takamado Herceg Emlékdíj) a Japánban élő diplomaták és családtagjaik számára meghírdetett fotópályázat nyertesének jár, és idén egy magyar fotós kapta e megtiszteltetést. A díjat Magyarország Japán Nagykövetségének tanácsosa, Erdős Attila nyerte el fenti, „In a Different Pace” című munkájával.

A 2002-ben, fiatalon elhunyt Takamado herceg – aki maga is nagy fotós volt – emlékére alapított pályázat (にっぽん-大使たちの視線: Japán – A nagykövetségi dolgozók szemével) fődíját a herceg özvegye, Hiszako hercegnő adta át Erdősnek csütörtökön, a fotókból nyílt kiállítás megnyitóján. „Láttam már szerzetesekről készült, hasonló fényképeket, de még sosem ilyen hatásos és erőteljes bokeh* használattal” mondta a hercegnő. A fotókat szerdáig lehet megtekinteni a tokiói Space in Roppongi Hillsben található Hills Caféban. A díjról bővebben a Japan Times cikkében olvashatunk még. Gratulálunk a nyertesnek!

*a fotográfiában használatos bokeh vagy boke kifejezés a művészi értékkel bíró, elmosódott részekre vonatkozik, nálunk elsősorban az ott kialakuló fényfoltokra használatos. Amit viszont még érdemes tudni róla, hogy ez egy japán szó, a boke (暈け) elmosódottságot, homályt jelent. A h-t csak az angol nyelvű átírásban tették hozzá, hogy ott ne bóknak olvassák, a helyes kiejtése boke.

Kategória: JAPÁN, NEWS | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük