Etikett feladvány

Biznisz-japánon épp ilyen bonyolult, több változós, logikai feladványokat oldunk meg, úgyhogy arra gondoltam, hozok ide egy-két példát. Egy japán cégnél ugyanis nem lehet ám csak úgy leülni meg ide-oda állni… Tippeld meg a helyes választ!

  • Bal oldali ábra: 1. Hova ül a látogatóba érkező cég főnöke?
    2. Kinek a helye az B fotel? Miért?
  • Jobb oldal: Kik és milyen sorrendben foglalják el a számozott helyeket a liftben beszálláskor? Majd pedig milyen sorrendben szállnak ki?

Kapcsolódó, érdekes olvasatú szavak:

上座 (かみざ) kamiza –  asztalfő, a legmagasabb rangú ülőhelye
下座 (しもざ) shimoza – „alsó” szék, az alacsonyabb rangú helye

Na jó, segítek még. Főbb szempontok:

  • ajtótól való távolság – minél messzebb, annál jobb
  • bútor mérete – a vendég ül a kanapén
  • ablak, falikép láthatósága előny
  • házigazda/vendég státusz, rang – vendég, főnök előbbre van
  • tárgyaláson még az aszalfőnél ülő elnök közelsége

Megfejtés:

A legmagasabb rangú a vendégségbe érkező főnök, a beosztottjai, majd pedig a házigazdák. Ebben a sorrendben foglalnak helyet (az ajtótól távol): C, D, E, A, B. A B-ben tehát a házigazda beosztottja ül. A látogató főnök (C), ha egyedül van, akkor persze, elterpeszkedhet a kanapé közepén (D) is. Igaz, hogy a képnek háttal ül, de ott van kinézni az ablak, és a fotelok a házigazda helyei.

Lift: 2, 3, 1 befelé és kifelé is. Elsőként hátrasétál a fönök, az ajtótól távol. A következő ember a baljára, az azutáni pedig az ajtóba áll, a legutolsó pedig a gombokhoz. A gombos utolsó ember udvariasan megkérdezi a főnököt, hogy hová megy, és benyomja neki. Kifelémenet mindenki félreáll, és kiengedi elsőként a magasabb rangúakat hátulról. Ezt még egy tömött liftben is megpróbálják a falra kenődve, vagy esetleg az ajtó előtt félreállva.

És akkor már vegyük át az utazási szituációkat is.

takushi

3. Taxi: jobboldalt ül a sofőr. A számok a ranglistát jelzik, a legbiztonságosabb hely az 1-es, a sofőr mögött, a főnöknek. Bár a könnyű kiszállás miatt elképzelhető a 2-esen is. Középre ül a harmadik ember – a középső hely, mint tudjuk, kényelmetlen, az utolsó pedig előre, ahova amúgy sem szokás a taxiban. Ettől eltérő azonban, ha egy ismerős autójával utazunk, akkor előre ül az első ember, és utána a hátsók.

4. Vonat: Nyilván a legjobb hely az ablaknál, menetirányban, a főnöké. A második ember vele szemben, háttal az ablaknál ül. A legutolsó pozíció a háttal, középen, beszorítva ülés. Elsőként a főnök távozik.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük