Japán árvíz segély

floodKözel három millió embernek tanácsolták otthona elhagyását a múlt heti heves esőzések, illetve a Japánra lecsapó Etau tájfun okozta árvizek és földcsuszamlások miatt. Több folyó is elhagyta medrét az ország középső és északi területein (főleg Tochigi, Ibaraki, Miyagi prefektúrák érintettek). A megáradt Kinugava folyó a turisták körében népszerű Nikko környékén egy egész onsent elsodort magával, sokan rekedtek a háztetőkön, fákat, autókat és épületeket is magával vitt a víz, és sok helyen nincs áram. Eddig hét áldozatról tudni, az eltűnteket pedig még most is keresik.

A nagyobb szervezetek és országos bolthálózatok sietve a rászorulók segítségére siettek, főleg élelmiszerrel és vízzel. Bár ez hasznos, a helyieknek néha másra van szükségük, ezért a tóhokui földrengés kapcsán már ismertetett szervezet is tovább fejlesztette hatékony, közösségi médiás segélyprogramját, amelynek lényege, hogy közvetlenül a rászorulókhoz jutnak el, és direkt azok a tárgyak, amelyekre leginkább szükségük van. Tehát, ha éppen a kidőlt fák miatt 25 fűrész kell a falunak, akkor nem csak a Vöröskereszt fog két héttel később megjelenni egy tonna húskonzervvel, hanem küldhetünk nekik fűrészt most.

smartsupp

A szervezők a helyi önkéntesektől begyűjtött információk alapján kívánságlistát hoznak létre a japán Amazonon, amelyről kiválaszthatunk egy-egy megvásárlandó tárgyat, és ajándékképp a megadott gift registry címre küldjük. Így pár napon belül odaér az, amire épp most van szükség, mint pl. homokzsákokra, slagra, szivacsra stb. Akinek van amazon.jp regisztrációja, próbálja ki, vagy adja tovább a linket japán ismerősöknek. Nekem külföldi kártyával is működik, talán csak a legelső regisztrációnál kellett kamu japán címet megadni, de aztán a valódit is beírhattam számlázásinak, illetve tudnék ide akár könyvet is rendelni, valamennyire angolul is használható a japán Amazon. A fenti gyűjtőoldalon korábbi természeti csapások is szerepelnek még, a lista sajnos bizonyára bővülni fog, de ha mindenki belead egy kicsit, akkor a sikeres segítségmutatók is növekedni fognak. Az egyes rászoruló csoportokról, helyszínekről képeket és ismertetőt is találunk, látva, mi hova kerül.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, NEWS
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük