Vásárlás Yahoo Japanról

buyeebanner

Eredetileg csak egy rövid bevezetőnek szántam a párnaismertetőt, de meghosszabbodott. Mint a végén írtam, alig fért be a csomagomba, és mégis, hamar rá kellett jönnöm, hogy kettőt kellett volna venni. Ez akkor derült ki, amikor elkezdett éjjelente eltűnni az ágyról, és mivel későn fekszem le, egyre gyakrabban kellett félelemmel telve belopóznom a hálószobába, attól tartva, hogy a fejem helyén csak az üres lepedő vár. Az egész egy nyakfájással kezdődött.

Kölcsönadtam kipróbálni. Aztán újra. Majd lassan a kölcsönadomból kölcsönveszem lett (párom részéről). A végén pedig jött a “visszaveszem” szakasz, amikor is kirángatom az alvó feje alól, mert az enyém. :) Sokáig az volt a ködös terv, hogy majd legközelebb arra járok, s bemegyek a tokiói boltba, de ez háttérbe szorult, és egyre nagyobb lett az igény – mígnem egy reggel ki lett nekem adva parancsba, hogy “vegyél nekem párnát, most”.

Addigra már kinyomoztam a témát, miszerint kb. sehol nem lehet kapni online, olyan boltban, ami ide szállítana, ellenben a cég pont a Yahoo Japanon árulja, ahol a termék – és hasonló termékek – megtekintésekor fent egy nagy, feltűnő banner fogadott vele, hogy hé, te külföldi, vedd meg rajtunk keresztül. Úgyhogy ennek is utánajártam, és be is regisztráltam a Buyee szolgáltatására, egyedül csak a bizonytalanság, ismeretlenség és a várhatóan magas postaköltség tartott vissza.

sleep

Aztán, amikor megszületett az elhatározás és a felelősségvállalás, hamar végigklikkeltem az egészet. A Buyee megbízásra vásárol nekünk a Yahoo Japanról cuccokat, aukciókat is beleértve, majd továbbküldi, illetve akár több, különböző csomagot is összekombinálhatunk egy küldeménybe, hogy spóroljunk a postán. Olvastam pozitív, de igen negatív kritikákat is a cégről (amely egy nagyobb, ilyen szolgáltató, a Tenso egy Yahoora szakosodott leányvállalata), illetve az ügyfélszolgálatukról, de ezek egy része szerintem a kevés utánajárás miatt volt (minden apróbetűt elolvasni!), meg aukción vásárolt dolgokkal kapcsolos problémákból eredt (nem olyan, mint a képen, törött, nincs jól becsomagolva stb.), ahol az eredeti eladón is sok múlik. Belegondoltam, hogy egy párnán azért olyan sok minden nem mehet tönkre, és még mindig olcsóbb így, mint repülővel odamenni, úgyhogy nekivágtunk.

Ha a Yahoo Japan online boltjának japán nyelvű oldalain böngészünk külföldről, a fent megjelenő Buyee bannerra kattintva érjük el a termék oldalán az ő rendszerükben, ahol tovább tudunk nézelődni. A konkrét témában – Maruhati párnák – ez a gyártó hivatalos terméke, ez meg egy többfélét is áruló, online kereskedő. Az extra magas, 1.25x több tollal töltött változatot tettem a kosárba, amely 7900 yenbe kerül, és az adott kereskedő az országon belül ingyenesen szállítja ki. Aug. 20-án indítottam el a megrendelést. A Buyeenak ekkor volt egy akciója is, a kuponjukkal csak felébe került a szolgáltatási díjuk, amit a termék árának 10%-aként határoznak meg (így 395 yen lett), erre még további 200 yen költséget tesznek rá a fizetésért. Csak Visát és Mastercardot tudunk használni (Amexot nem), plusz PayPalt. A vásárlás költségei:

  1. a termék ára
  2. japán áfa (8%) – vagy van, vagy nincs (nekem nem volt)
  3. belföldi postadíj a boltból Buyeehoz (néha ingyenes)
  4. Buyee díja, a termék árának 10%-a
  5. további ¥200 payment fee
  6. extra szolgáltatások díja (pl. több csomag összekombinálása ¥500-1000, védőcsomagolás stb.)
  7. nemzetközi csomagküldés díja (választott szolgáltatónál)

Az alábbi oldalon van egy kalkulátor is, amivel kábé kiszámíthatjuk, mennyi lesz. Ehhez persze fontos tudni a termék súlyát, csomagolással együtt, vagy legalábbis ezt lőjük be magasan. A súly információt csak az eredeti, japán nyelvű, Yahoo oldalon találtam meg. Nekünk ez volt a nagy tétel igazából, amivel nem nagyon lehet mit kezdeni, mert máshonnan véve, vagy ismerőssel elküldetve se lenne jobb, egy nagy, több kilós dobozt átrepültetni a fél bolygón nem olcsó. Meg a kartonpapír sem könnyű, derült ki, miután az 1kg toll, 0.5kg bogyó töltetű párna végül 2680 grammos csomag lett, magasabb árkategóriába csúszva. Mondjuk, legalább a yen olcsó. :)

A vásárlás maga nem azonnali (főleg, ugye, aukcióknál), egy nappal később jött meg csak az értesítés – folyamatosan emailben tájékoztattak -, hogy megvásárolták a nevemben a kívánt terméket. Eztán a párnabolt feladta, és további 4 nappal később, aug. 25-én odaért a Buyeehoz, lemérték, és megkaptam a postázási opciókat. Bár sokféle van, nem mindig érhető el mind, pl. lithium-ion elemet tartalmazó dolgokat nem minden szolgáltatóval lehet szállíttatni, és a méretekre is eltérő limitek vannak. A kis csomagokba az enyém már nem fért be, így az EMS lett a legjobb választás, amellyel 5400 yen volt a postaköltség, míg a SAL (csak a két ország közti szakaszon légi, amúgy felszíni posta) 5000 lett volna, és az egyetlen olcsó opcióbb a hajó volt, 2000 yen, de az viszont 60 nap. EMS-sel pedig 2-4 munkanap lenne. Gyorsan kifizettem ezt is.

doboz

Másnap, aug. 26-án kaptam a hírt, hogy feladták a csomagot, és megadták a tracking numbert is. Tokiói idő szerint este 6-kor adták le, éjfélkor már a reptéren volt, majd egy napra eltűnt a radarról, és mikor újra ránéztem a követő oldalon, már itt furikázott vele valahol a postakocsi. Aug. 28-án vettem át. Szépen be volt csomagolva, nagy kartondobozban, azon belül lezárt nejlonban a megfelelő papírokkal (ja igen, egyébként a vámnyilatkozat is editálható a Buyee oldalán, bár nem tudom, mennyire lehet eltérni a valóságtól). Ahogy japán boltoknál gyakran szokás, az árustól egy kis, kézzel írt üzenetet is találtam a csomagban, amelyben megköszöni a vásárlást és kellemes pihenést kíván. Úgyhogy minden jó, ha vége jó.

Ettől függetlenül azért inkább ebayen, amazonon vásárlok, ha valamit nagyon muszáj, és nem érhető el itt, és csak ilyen végszükség esetén használnám a fentit, az extra díjak és a gyengébbnek érzett garancia miatt. Jó tudni, hogy az ügyfélszolgálatuk pl. csak munkanapokon, munkaidőben érhető el, és bár nem volt velük semmilyen rossz tapasztalatom, jobban örülök, ha nincs is rájuk szükség. A 7900 yenes párna végül 13895-be került, de megérte, és mondjuk, nem is én fizettem :), meg legalább kipróbáltam a vásárlás ezen módját is. Szerencsére most épp nincs elszórni való pénzem, pedig az így elérhetővé vált termékkínálattal kissé kinyílt Pandóra szelencéje (cukiságok, kütyük stb.). A Yahoon és aukcióin kívül még egy divatbolt és egy AKB48 termékekre szakosodott oldal is elérhető a Buyeen keresztül.

Aki már rendelt más, japán boltból vagy másik szolgáltatóval (több hasonló létezik), az kommentben írja le a tapasztalatait. Köszi.

üzenet

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük