Laibach Phenjanban

(c) Jørund F. Pedersen

Csak véletlen, hogy megszaporodtak az észak-koreai posztok (nulláról könnyű), de feltétlen megemlíteném az alábbi hírt is két okból. Az egyik, hogy egy nyugati rockzenekar lépett fel a kommunista ország fővárosában, a másik pedig, hogy konkrétan a Laibach volt a fellépő, akiket nagyon kedvelek. Bár a szlovén együttes zenéjét inkább avantgárd iparinak nevezném, mintsem rock… A néha szatírikusan militarista, egyenruhás megjelenésük mindenesetre jól illett az állami felvonulások helyszínéül szolgáló Kim Il-sung térre, ahol a koncert volt.

laibachlivenkAhogy a Rolling Stone cikkéből kiderül, néhány saját számon túl főleg popzenei és The Sound of Music feldolgozásokat adtak elő. A musicalek korábban sem álltak távol a furcsa zenekartól, vegyük csak a Lloyd Webber/Rice-féle Jesus Christ Superstar újraértelmezését 1996-os, azonos című albumukról (a kedvencem). A koncert ötletét Morten Traavik adta, egy norvég aktivista, aki már korábban is szervezett kultúrcsere programokat a kommunista diktatúrával. A zenekar legutóbbi albumának The Whistleblowers c. dalához ő rendezte a videóklipet, és amikor ezt megmutatta az észak-koreaiaknak, meghívták a zenekart.

A koncert jól sikerült, és az emberek nagyon kedvesek voltak, derül ki a fenti interjúból. A hivatalnokok és a közönség is udvariasan tapsolt a számok végén, és igazából nem nagyon tudtak mit kezdeni ezzel a különös zenével, amit azért a nyugati hallgatóság is nehezen emészt meg… A háttérvetítéseknek, persze, át kellett jutni a politikai cenzúrán is, de a nagy részét megtarthatták, és a szokásos, harci képek nem is nagyon jelentettek gondot a helyi popdalok alatt is hasonló vizualitáshoz szokott közönségnek. A tervezett program felét azért így is kicenzúrázták, így 45 perc maradt belőle. Az említetteken kívül megszólalt  a Beatles Across the Universe és a Europe The Final Countdown c. dalainak (a zenekar rajongói által) jól ismert feldolgozása, és még egy koreai dalt (Arirang) is előadtak. Íme egy-két hír még videóval.

Kategória: KOREA, NEWS, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük