Hanggai: Baifang

Hanggai-Baifang

Mióta négy éve, élőben volt szerencsém megismerni a mongol folk rockot játszó (kínai/belső-mongóliai illetőségű) Hanggai zenekart, folyamatosan követem a munkásságukat, de a 2012-es Four Seasons lemezük elkerülte a figyelmem (azóta sem találom), és legközelebb már a tavalyi, 2014-es Baifang / Back To You akadt a kezembe. Ez viszont még sokkal jobban is tetszik, mint a korábbiak. Íme a címadó dal klipje:

Bár valamennyire kevésbé tradícionális, mégis komolyabbnak érzem, nem csak olyan falunapon dajdajozós. 18 dal van a lemezen, jó kis, rockos aláfestéssel hallhatunk dorombéneket és morin khuur lófejű csellót, mongol szövegekkel. A zenét így most már kicsit közelebb érzem az etalonnak számító Altan Uraghoz, bár azért még mindig messze nem az a színvonal. Előfordulnak rajta azonban egész progresszív és sötét dalok is, mint pl. az egyik kedvencem, a Tavan Hasag, ami tele van mélyen morgó és csilingelve elszállós gitárokkal.

Utána a Miss Daughterben meg valami guzhengszerű szólal meg, szép lírai szám.  Aztán vannak hallhatóan népdalból készült, egyszerű feldolgozások is, és nyugatias, hajdobálós rockdalok is (pl. a lenti Hong Galou), amelyek alapján szerintem az egész folk téma nélkül is megállnák a helyüket, de persze, jobb így. A lemez felénél kicsit olyan, mintha átfordítanánk a B-oldalra, mivel az első számhoz hasonlóan, ami egy kis szútra volt, itt egy rövid mantrával indul a folytatás. Egy jellegzetes, mongol dalt, ún. Longsongot hallhatunk egy nyúlról a Fehér folyó árterében. Lassú, lírai ének morin khuurral, szép.

Bár lovakról, tájakról és emberekről szóló dalok és vonós kíséret bőven vannak, a torokéneklést kevesellem egy kicsit, csak pár dalban hallható. Viszont könnyen emészthető, élvezetes lemez azoknak is, akik még nem hallottak ilyesmit. A zenekar 2009-ben játszott a Szigeten, remélem, lesz még alkalom élőben hallani őket, mert szenzációsak.

Kategória: Mongol, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük