Morioka

image iwateken

Lassan újra itt az ősz, egyre aktuálisabbak a tavalyi utazásom hátralevő beszámolói, és talán még időben kedvet csinálnak a (főleg november táján megcsodálható) tarka lombokhoz. Tokiótól északra, a Tōhoku régióban található Iwate Prefektúra fővárosába úgy jutottam el, hogy másutt nem találtam megfelelő szállást. Bár épp válogatós is voltam, a szokásos, kedvező árú hoteleket kerestem a shinkansen állomásoktól 5 percre, s mindezt egy nagy, nemzeti ünnep / hosszú hétvége idején. Tokió már esélytelen volt, ott előző este aludtam csak egyet, Okayamából felfelé jövet, és Sendaiba tartottam. Ez még előtte volt a Kultúra Napjának (nov. 3.), de elég ijesztően nézett már ki a shinkansen helyjegytábla, tele piros x-szekkel, így gyorsan végiggondoltam, merre vihet az utam, és kértem előre egy rakás jegyet (JR Passzal ingyen).

morioka05 morioka11

A helyzetet bonyolította, hogy utazásom fő célpontja felé igyekeztem (őszi lombok Yamagatában), az utolsó pár napomon, és közben gyűltek a fellegek is, mármint az időjárás appban, amik majd ismeretlen időpontban el próbálják mosni a terveim. Úgyhogy hagytam minimális variációs lehetőséget, és a közlekedési aggodalmakkal teli ünnepnapra eső visszaútra egy reggeli és esti helyjegyet is foglaltam (a fölöslegeset pedig illendően visszaadtam utólag). Aztán, mivel Sendaiban sem volt már jó hotel, lecsaptam egy moriokai szobára, mert végül is, “a szomszédban van”, csak 39 perc, plusz egy megálló. A valóságban persze, 184 km az eltérés, csak hát, a Hayabusa 320km/h-val robog. Ez a körülmény aztán még elég messzire vezetett. :)

morioka10 morioka09

Morioka szép, alpesi városnak tűnt a képek alapján, amin egy tiszta, kék folyó zöld partja mögött havas hegycsúcsok pompáznak, de ez csak illúzió, kb. mint a zürichi képeslapokon, megfelelő légköri körülményekkor lehet látni. Tokióból mindössze 2 óra 13 perc volt a 535 km-es (!) út, amelyen a később elváló Komachi szerelvényt is húzta magával a Hayabusa járat. Végig a sebességmérőt nyomkodtam a telefonomon, de csak 311km/h-ig ment, csak másnap jött össze a 320. Moriokába érkezvén aztán hegyeknek nyoma sem volt, és ömlött az eső. Ez ugyan meg nem állít, bár kissé eláztam még ernyővel is, de gyorsan végigjártam a várost. A tervezett látnivalókat gyalog el lehetett érni az állomástól, ill. hoteltől, ahonnan egy nagyrészt fedett bevásárlóutca vitt tovább.

morioka02 morioka01

A japan-guide ugyan azt írja, Moriokában nincs néznivaló, de ez hülyeség. A középkorban jelentős szerepű Morioka kastélynak már csak a hűlt helye van, de ott viszont találunk egy emlékművekkel és a korábbi kőfalakkal, árkokkal övezett, csodaszép parkot. Az Iwate Park tavasszal cseresznyevirágoktól, ősszel pedig a vörös juharlevelektől pompás. Meg a sárga ginkótól. Egy szentély és egy múzeum is található itt. Mielőtt ideértem azonban egy még különlegesebb cseresznyefát látogattam meg útközben, a moriokai bíróság épülete előtt álló Ishiwarizakurát (石割桜), azaz sziklatörő cseresznyefát, ami egy hatalmas gránit szikla közepén nőtt átt, és már 400 éves.

morioka04 morioka03

A szikláknak nagy jelentőségük van errefelé egyébként, a Mitsuishi (Háromszikla) szentélynél pl. három szent szikla is található. A sztori szerint egy démon terrorizálta a környéket, és az emberek imái hatására végül a három sziklához láncolták, és az egyiken rajta maradt a démon keze nyoma is, amiről Iwate Prefektúra kapta a nevét, szó szerint szikla-kéz. Magukat a sziklákat pedig az Iwate-hegy dobta ki magából egy vulkánkitörés során (a legenda szerint). A démon (oni) keze nyomát örző szentély kicsit messzebb van, én csak a kastélypark szélén található Sakurayama szentélynél jártam, de nekik is volt szent sziklájuk, ami Eboshi névre hallgat, és majdnem hét méteres.

morioka06 morioka07

A kastélypark ősszel gyönyörű, hiába a borús ég, a zuhogó eső, ragyogott a sok vörös és sárga levél. A város nevezetessége még a wanko soba tésztaétel is, és a helyi szakénak is jó híre van. További terveim közt szerepelt még az Iwate Bank megtekintése is, amely régi, klasszikus, nyugati stílusú, vörös téglás épület, 1911-ben épült, de most le volt takarva felújítás miatt. Úgyhogy végül visszafordultam az állomás felé, ami a parktól csak kb. 20 percre van, átsétáltam a folyó hídján, a tarka, őszi fákat csodálva mindenütt, és ránéztem az órámra… [folyt. köv.]

morioka12 morioka13
morioka14 morioka08
Ilyen csúnya, szürke idő volt… :)

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. baarinto szerint:

    Kedves Asiafan!
    Köszönet a beszámolóért, és nagyon jó dolog, hogy velünk is mindig megosztod az élményeidet. Ha minden úgy alakul jövőre én is tervezek egy rövidebbb utazást Japánba, és nagyon hasznos, hogy leírod mindig a fontos dolgokat, szállás, -jegyárakat, helyi látnivalókat meg, hogy mire kell odafigyelni. Várom a következő beszámolódat :)

  2. asiafan szerint:

    Kedves baarinto,
    Köszönöm a kedves szavakat. Ha bármi kérdésed lesz, írj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.