Ramune

ramuneA japán Ramune (ラムネ) üdítőkkel szemben már akkor is gyanakodtam, amikor még nem is tudtam igazán, mekkora hülyeség, Első kételyeim főleg abból fakadtak, hogy üvegből van az üvege, vagyis nehéz, nem igazán praktikus már a mai világban (a klasszikus Coca-Colán kívül csak a sörhöz kell szerintem üveg), ellenben nagyon kevés ital is van benne, csak 2 deci. Szóval kevés, viszonylag drága, és nehéz. Mégis ki kellett próbálnom, mert a kultúra része. :)

ramune3Sokféle ízben kapható, és a görögdinnyés felkeltette az érdeklődésemet, és amúgy egész jó dinnyeíze volt, ám ez itt most lényegtelen. Egészségesnek nem mondható, a receptje pedig elég egyszerű, négy összetevőből áll: szódavíz, citromsavglükóz-fruktóz szirup (high fructose corn syrup) és mesterséges ízesítőanyagok – utóbbitól lesz dinnyés, vagy éppen kókuszos, ananászos, epres, rágóízű, szőlő, de olyan furcsaságok is napvilágot láttak már, mint a teriyaki, kimcsi, wasabi és octopus/takoyaki íz. Az eredeti a citrom-lime volt.

A szénsavas üdítőitalt egy skót származású üzletember, gyógyszerész, Alexander Cameron Sim dobta piacra Japánban a Meidzsi-kor idején, 1884-ben. Eleinte a kobei külföldieknek szánták a “marble soda” italt (marble: az üveggolyókra még kitérek…), később meg már azzal reklámozták, hogy a kolerára is jó. Ezt ugyan, nehéz lenne elhinni, de azóta is népszerű ital. Nem rossz ugyan, de elég szomjas maradtam utána, és meglehetősen frusztrált.

ramune1A kupakon levő fólia lehúzása után ugyanis úgy éreztem, megnegyedelődött az iq-m, és ami maradt belőle, azt végül arra használtam, hogy elrohanjak egy számítógéphez, és gyorsan rákeressek, hogy “how to open ramune bottle” (azaz hogy kell kinyitni). Pár perccel később pedig arra, hogy “how to close ramune bottle”. Utóbbit (lezárni) nem lehet, vagy legalábbis csak üresen, illetve bonyolult trükkökkel, de akkor már minek.

ramune2Az üveget ugyanis nem kupak, hanem a már említett üveggolyó / marble zárja le.  Ezt hivatalosan és angolul “Codd-neck bottle”-nak hívják. A Codd-nyakú üveget Hiram Codd találta fel, direkt szénsavas üdítők palackozásához, 1872-ben, Londonban. Így a Ramune piacra dobásakor ez még valami menő újdonság lehetett, ma már csak hagyományból maradt meg. A fejjel lefelé töltött, szénsavas üdítőkben a gáz nyomásától feszül neki az üvegben levő kis golyó a nyílásnak, ezzel lezárva azt.

ramune4A “kupakból” kitörhető kis zöld, műanyag csővel lehet belenyomni a golyót az italba, a nyakán belül pedig van két kis púp, amin fennakad ivás közben. (Nyitáskor pár mp-ig még érdemes leszorítani, amíg megnyugszanak a buborékok.) Visszazárni már nem tudjuk, bár minek is, hisz’ alig van benne valami. Még a műanyag ramunés palack is ilyen, annak le lehet csavarni a lyukas kupakját, így kivehető belőle a golyó, míg az üvegest össze kell törni hozzá – régen egyébként szinte minden üveg erre a sorsra jutott az üveggolyókra áhítozó gyerekek révén. Mindenesetre én maradok inkább a yuzu lemonnál, mert a Ramunétől csak losing my marbles  begolyózok.

Kategória: Gasztro, JAPÁN | A közvetlen link.

Eddig 6 hozzászólás érkezett

 1. 杏桃來春 szerint:

  Hú, valami rémlik, hogy ittam már ilyet, de nem hagyott bennem túl mély nyomokat :)

  Kíváncsiságból rákerestem a ラムネ szóra a 日本国語大辞典-ben, és kidobott egy 1870-es évekbeli idézetet!

  *西洋道中膝栗毛〔1870〜76〕〈仮名垣魯文〉八・上「炎暑除(あつさよけ)の『ラムネ』に咽を湿らし」

  (*_*;

 2. asiafan szerint:

  Limonádéból lett a név, de hogyan, azt nem értem.. talán nem angolból? vagy a lájm?

 3. 杏桃來春 szerint:

  A szótár szerint a レモネード-ból ered, de lehet, hogy majd megnézem az idegen szavak szótárában (外来語辞典) is.

 4. 杏桃來春 szerint:

  Megnéztem a szótárt*, de csak annyi derült ki, hogy a lemon, lemonade szavak az edo-kor végéről már adatolva vannak:

  リモネード、 リモーン: 『英米通語』1864

  リモネイド: 『西洋旅案内』 1867

  *あらかわ そおべえ『角川外来語辞典』第二版 1977年 

 5. asiafan szerint:

  csak azt nem értem, miért ra-

 6. 杏桃來春 szerint:

  Igen, ez egyelőre rejtély.
  De csak előkerül majd valami korabeli forrás…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.