When Marnie Was There

marnie

Omoide no Mânî (2014) japán anime a Ghibli Stúdiótól. Hiromasa Yonebayashi rendezte, aki a 2010-es Ariettyt is, korábban pedig animátorként dolgozott a stúdió neves filmjein (pl. Spirited Away, Ponyo stb.). A történet a brit gyerekkönyvíró Joan G. Robinson azonos című művéből készült, amely 1967-ben jelent meg. A filmzenét Takatsugu Muramatsu írta, a főcímdalt pedig egy amerikai énekesnő, Priscilla Ahn. A filmet Japánban tavaly nyáron mutatták be, azóta DVD-n és Blu-rayen is megjelent. Sajnos az is lehetséges, hogy ez lesz a Stúdió utolsó, egészestés mozija, ugyanis Hayao Miyazaki visszavonulásának híre után a filmgyártó részlegük szüneteltetését is bejelentették, de remélhetőleg csak egy kis átszervezésről van szó.

marnie1 marnie2

A Japán északi szigetén, Hokkaidón játszódó történet 12 és éves főhősnője Anna Sasaki nevelőszüleivel él Szapporóban, akik asztmarohamai miatt nevelőanyja rokonaihoz küldik nyaralni egy tengerparti kis faluba, hogy a friss levegőtől javuljon az állapota. A környéken rátalál egy elhagyatott, régen gazdagok által lakott épületre, amelyet a lápon át csak apálykor lehet megközelíteni, vagy dagálykor csónakkal. A Tanabata fesztivál éjjelén Anna odaevez, és összetalálkozik egy rejtélyes, fiatal lánnyal, Marnieval, akivel barátságot köt…

marnie3 marnie4

A történet eléggé misztikus, az elhagyatott házban éjjel felgyúlnak a fények, vendégek táncolnak, és a látszat ellenére Marnienak nincs jó sora. A csónak gazdája egy senkivel sem beszélő halász, és a falubeli gyerekekkel is meggyűlik Anna baja, akit betegsége és múltja is eléggé megviselt lelkileg. Ahogy megismerjük „Marnie emlékeit”, ami a cím jelentése, úgy lesz egyre zavarosabb – és szívszorítóbb – a történet, de néhány fordulattal a végére minden a helyére kerül. A Ghibli Stúdiótól megszokott, gyönyörűen megrajzolt látványra számítsunk, és arra, hogy sírni fogunk a végén. Előzetes:

Remélem, nem kell sokat várni a következő filmig, Miyazakin kívül is van jópár remek rendező a Stúdiónál, aki át tudja venni a stafétát, kezdve pl. a fiával (Gorō) vagy Isao Takahata, aki már öt filmmel gyarapította a gyűjteményt, legutóbb a The Tale of Princess Kaguyával.

A bejegyzés kategóriája: ANIME, FILM, JAPÁN
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük