Az idő felett járó lány

tokikake

Pénteken jelenik meg a Trivium Kiadó gondozásában Cucui Jaszutaka (Yasutaka Tsutsui), a világhírű japán író legnépszerűbb regénye, Az idő felett járó lány, amelyből Mamoru Hosoda 2006-os, díjnyertes animéje, a The Girl Who Leapt Through Time (Toki o kakeru shójo) íródott. Tsutsui regényeiből már több sikeres film, ill. anime is készült, kiemelném még a Satoshi Kon-féle Paprikát, ami remélem, egy szép nap szintén a könyvesboltok polcára kerülhet (angolul már kiadták)..

Yasutaka Tsutsui (筒井 康隆) 1934-ben, Oszakában született. Az idő felett járó lány egyik korai regénye, 1967-ben jelent meg Japánban, de már előtte, 1965-től olvasható volt egy magazinban sorozatként. A legismertebb, 2006-os, Madhouse Studió-féle anime verzión kívül még számos adaptációja van. 1972-ben, 1994-ben is lett belőle tévésorozat, az első filmváltozat pedig 1983-ban került bemutatásra. Ennek hatására Tsutsui egy novella formátumú paródiaverziót is írt saját regényéből.

A könyvből újabb filmváltozatok készültek 1997-ben, 2002-ben és 2010-ben is, utóbbi Time Traveller (Időutazó) címmel, és Riisa Naka főszereplésével, aki a korábbi animeváltozat főhősének hangját is adta. Aki látta a filmet vagy az animét, jó, ha tudja, hogy ezzel még nincs „letudva” a regény, mindkettő folytatása volt annak, a főhős lányának, ill. unokahúgának későbbi kalandjaival. A történetet, persze, manga formátumban is kiadták. A szerzőnek számtalan egyéb regénye és novelláskötete jelent meg az évek során, amelyekből jó pár tévésorozat és film készült a japán piacra. Sajnos csak kevés könyvét fordították le angolra, melyek közül pl. a 2005-ös, Salmonella Men on Planet Porno című elbeszéléskötetéből rádiójátékot is sugárzott a BBC. Magyar nyelven most először jelenik meg műve.

leapt

A Trivium Kiadó már régóta jelen van a keleti, és főleg japán irodalom terjesztőjeként, ám most nagy fába vágták a fejszéjüket a leginkább animeként ismert regény kiadásával. A könyv megrendelhető honlapjukon, a boltokba pedig május 29-én érkezik. A kötetben található még egy másik kisregény is, A rémálmok fogságában (The Stuff That Nightmares Are Made Of), japán címe Akumu no Shinsho (悪夢の真相). Íme a fülszöveg:

A világhírű japán író mindmáig legnépszerűbb regényének hőse egy tizenöt éves, középiskolás lány. Kazuko egy napon megdöbbenve tapasztalja, hogy képes visszamenni az időben. A fiatal lány életét egy csapásra felborítja ez a megdöbbentő felfedezés. Csupán a legjobb barátai hiszik el, mikor beszámol hátborzongató kalandjairól.

Kazuko úgy dönt, megpróbálja kideríteni, hogyan tett szert erre a szuperképességre. Ehhez azonban vissza kell mennie az időben. Az iskola sötét fizikaszertárban akarja tetten érni azt a titokzatos árnyalakot, akivel ez az egész hátborzongató kaland elkezdődött. Időugrásai során nemcsak a tér és az idő korlátjait szakítja át, de egy olyan világban mozog, ahol nincs éles határvonal az álmok és a valóság között.

A kötetben található második kisregény, A rémálmok fogságában főszereplőnője számos dologtól fél. Maszako nem mert átmenni a régi hidakon, viszont habozás nélkül felmászik az iskolai óratorony tetejére, ha úgy gondolja, hogy ezzel legyőzheti félelmeit. Legjobb barátja segítségével megpróbál rájönni, hogy mitől vannak visszatérő rémálmai. Egyre inkább úgy érzi, hogy múltjában egy nagyon sötét titok rejtőzik. A bátor lány útra kel, hogy szülőfaluja határán, a zubogó hegyi folyó fölött áthidaló hídon szembeszálljon a rémálmokkal.

Cucui Jaszutaka világhírű művét most olvashatják először magyarul a hazai olvasók. A szerzőt nem véletlenül tartják napjaink legnépszerűbb japán tudományos-fantasztikus írójának. Kisregényei azoknak is tetszeni fognak, akik kedvelik a száraz humort és szeretnének többet megtudni a japán középiskolások különös világáról. [Trivium Kiadó]

Kategória: ANIME, JAPÁN, KÖNYV | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. 杏桃來春 szerint:

    Az animét láttam, az tetszett, de a regényhez még nem volt szerencsém.

  2. asiafan szerint:

    Én is csak azt láttam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük