Kedvenc limonádém

yuzuremonA már tavasszal is, ősszel is még meleg, párás klímában könnyen az elcsigázott turisták szívébe lopják magukat a frissítő italok. Mintha még a nap is jobban tűzne, vagy csak kevés az árnyék, minden utazásom tele van emlékekkel, amikor úgy öntöttem le a – bárhol megtalálható – automatákból vásárolt nedűt, levegővétel nélkül a torkomon, mintha épp a sivatagból másztam volna elő napok után. Jelenlegi, legújabb kedvencem a fenti Yuzu-limonádé („Yuzu Remon”), amellyel a Misen-hegy megmászását éltem túl Miyajimán. A felvonó felső állomásán vettem az automatából 130 yenért, és isteni volt. Az oszakai DyDo Drinco gyártja.

A yuzu (juzu) egy citrusféle, más néven japáncitrom. Tibetben, Kínában is nő, de főleg a japánok termesztik és használják mindenfélére, pl. fürdőzéshez, szépségápoláshoz, lekvárnak. Nagyon egészséges, a citromnál háromszor több C-vitamint tartalmaz. Alapvetően citromízű, de olyan fűszeres aromája van, ami talán a citromhéjra vagy a bodzára emlékeztet, nem tudnám leírni, de a lényeg, hogy nagyon frissítő.

lemonsuiA korábbi kedvencem egy szimpla, citromos víz volt, Lemon Water (レモン水), amelyet a Himedzsi-kastély lábánál (a pénztár melletti automatából) vettem, és szintén egy szuszra döntöttem le az egész fél litert. Ott már odafelé, a széles úton is szétégetett a nap, majd körbejárni a nagy dombon a hatalmas kastélyt is igen szédítő volt. Az a jó benne, és a felsőben is, hogy nincs agyoncukrozva, hanem csak természetes, citromízű, mint egy „igazi” limonádé. Otthoni elkészítése: facsarjunk citromot friss, hideg ásvány- vagy csapvízbe, édesítsük ízlés szerint (enyhén). :)

A Lemon Water gyártója a sajnos dohánybizniszben utazó JT Group (Japan Tobacco), akik további üdítőitalok mellett gyógyszergyártással is foglalkoznak. A pénzügyminisztérium alá tartozó, állami monopóliumból mára hatalmas, nemzetközi részvénytársasággá nőtt vállalatban (ők fogalmazzák pl. a Camelt is) még ma is egyharmad tulajdonrészt kell fenntartania törvény szerint a japán államnak, így nem csoda, hogy a dohányzás (meg a cigiszagú, „nemdohányzó” hotelszobák…) továbbra is nagy gondot jelentenek az országban. Míg a dohányosok aránya Amerikában már 18% alá csökkent, egyes államokban csak 10%, addig a japánok még sokat füstölnek, bár a 90-es évek óta folyamatosan zsugorodik a nikotinfüggők aránya. Ha hihetünk a Japan Tobacco statisztikáinak, idén már csak 20% cigizik. Mindeközben Magyarországon a rendszeresen dohányzók száma még nőtt is, 29%... Szokjunk rá a limonádéra inkább.

Kategória: Gasztro, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük