Okayama

okayama01Kyushu déli végén, Kagoshimából gyors száguldásba kezdtem észak felé, hogy túl legyek Japán középső részén, ahol már sokat jártam, és fent folytassam az utazást. Azonban nem akartam egész nap vonaton sem ülni, úgyhogy meg-megálltam, először pl. Okayamában, ahova 3 óra alatt repített el a shinkansen, 730 km (!) távolba. Okayama (岡山) az azonos nevű prefektúra fővárosa, 700 ezer lakossal.

okayama02A város jelentős közlekedési csomópont, én is a vasútállomáson átszállva jártam itt először. Itt lehet ugyanis a shinkansenről átszállni a Shikokura járó vonatokra. Amikor oda mentem, csak a város szuvenír kínálatát ismerhettem csak meg a csatlakozásomra várva, de a sok, finom szőlős és barackos karamell után kedvet kaptam, hogy körülnézzek a városban.

Az Edo-korban a kastély köré épült város hamar a régió központjává vált. A kastély mellett még a Korakuen kertről híres, melyet az ország lehszebbjei közt tartanak számon. Közvetlen a kastély mellett, az Asahi folyó túloldalán található. Az Okayama kastély 1507-ben épült, fekete színe miatt varjú-kastélynak is becézik. A 2. Világháborúban sajnos lerombolták, 1966-ban épült újjá, fő tornya hatszintes.

okayama03 okayama04

A belépő 300 yen, de ottjártamkor csak 150 volt mert az egyik szint le volt zárva. Az épület belül modern, és a vár történetét bemutató kiállítás látható benne, illetve a környék panorámája az ablakokból, pl. a Korakuen kertre is rálátni, valamint a tető arany díszeire. A kastély közelében egy eredetiben fennmaradt, 17. századból való őrtorony, a Tsukimi Yagura található. A helyszínt magát villamossal vagy 30 perc sétával közelíthetjük meg Okayama állomástól.

okayama05 okayama06

A város meleg és viszonylag száraz, napos időjárása sok gyümölcsnek és az olivatermesztésnek is kedvez. Innen származik az őszibarack-fiúról szóló, közismert, japán népmese, a Momotaró, ami miatt egyik fő gyümôlcsük az őszibarack, annak is egy helyi fejlesztésű, fehér változata. Másik nevezetességük a muscat szőlő, melyet 1886 óta termesztenek, a japán piac 95%-át ellátva. Egyes fajtáit fürtönként 2-10 ezer yenért árulják, a lenti képen levők is 4-6000-be kerültek (15 ezer ft.). Itt egy website Okayama gyümölcseiről. Én a könnyebb szállítás és eltarthatóság miatt inkább ilyen gyümölcsből készült zselérudakat vettem, az állomáson volt belőlük kóstoló is.

okayama08 okayama07

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.