Kjúsú, Kumamoto

kastély kert

Hiroshima, ill. Miyajima után délnek vettem az irányt. Miután tavasszal már letudtam Shikoku szigetét, most Kjúsún volt a sor, ahol még nem jártam. (Már csak Okinawa és Hokkaido van hátra a legnagyobbakból…) Kyushu japán harmadik, a világ 37. legnagyobb szigete, a fő Honshu szigettel a Kanmon-híd és a Kanmon alagutak kötik össze, amelyeken vasúti, jármű- és gyalogos forgalom is zajlik. A hagyományos vonat és autós alagút kb. 3,5 km-es, a shinkansen alagútja 18,7 km hosszú.

shopping kosztüm

Kjúsún található az ország legaktívabb tűzhányója, az Aszo hegy, amelynek krátere most sem volt megközelíthető, és számos hévizi forrás is van (ahogy az egész országban is), a legnevesebb Beppu. Én a shinkansennel való közlekedés kényelmessége miatt a sziget középmagasságában található Kumamotót (熊本市) választottam úticélomul, ahol az állomás közvetlen közelében kedvező árú Toyoko Inn hotel is volt (kb. 4500 yenért). A hotelben pedig a szokásos reggelin felül még ingyen vacsorát is osztottak, curryt. A vonatállomáson egyébként van még élelmiszer- és szuvenírbolt, Mos Burger, KFC és Mister Donut is.

kumamon1 kumamon szaké kumamon kocka

A város (amely egyben Kumamoto Prefektúra székhelye) közeli látványosságait pár villamosmegállóra találni. Október utolsó napjaiban még rövidujjú-pólós idő volt, Kjúsú déli része egyébként is szubtrópusi klímájú. Az emberek közvetlenek, színesek, és meglepően sokan, még idősek is Crocs papucsot hordtak. Amit azonban elsőként észreveszünk, az a terület kabalafigurája, Kumamon, egy fekete, pirospozsgás mackó (kuma medvét jelent). Mindenütt ott van, már az állomáson vár, a házak falán, és gyakorlatilag az összes létező terméken, zoknitól a szakésüvegig. Plusz Hello Kitty Kumamonnak öltözve. Nekem a legviccesebb a kumamon-rubikkocka volt… A figurát 2010-ben találták ki a turizmus fellendítésére, és működése első két évében mintegy 123 milliárd yen bevételt termelt. Kumamoto híres szülöttei témában pedig még említsük meg a Casshern-rendező Kazuaki Kiriyát is.

várfal alagsor

A város legjelentősebb látványossága a kumamotói várkastély, amely a 17. század elején épült mai formájában, és sokáig bevehetetlennek tartották. 1877-ben, a Satsuma-lázadás idején felgyújtották, fő tornyát 1960-ban rekonstruálták betonnal, de néhány fa melléképület eredeti állapotában vészelte át az évszázadokat. A kastély Himeji és Matsumoto mellett az ország három legszebb kastélya közé tartozik, fekete, hatszintes, és dombtetőn áll. A kertjében kb. 800 cseresznyefa is található, ami igen népszerű túristacélpottá teszi virágzás idején. A belépő 500 yen.

palota palota

Szintén látványos a Honmaru Goten Palace, a kastély 400 éves évfordulójára, 2008-ban visszaállított palotaépület, festett, arany belső falakkal. Az Uto őrtoronyba is felmehetünk, amely megmaradt eredeti, 400 éves állapotában, és remek kilátást nyújt a kastélyra, falakra, kertre. A kastély mellett rendszeresen – ottjártamkor is – kosztümös műsort adnak elő, kardoznak, táncolnak. A fő toronyban történelmi tárlat, fentről pedig a kilátás vár. A kastélykert meglehetősen nagy, egyes részei között ingyenes buszjárat közlekedik. A Hazekata kapu közelében levő sarokkal szemben turistaközpont és középkori kinézetű üzletsor, vendéglők találhatóak, ahol természetesen Kumamonok végeláthatatlan sora néz vissza ránk.

Kató szentély szentély pap

A várost az Edo-korban uraló Hosokawa-klán rezidenciája is a közelben található, a kastélypark túlvégén. Ide külön belépő kell, vagy a kastéllyal közösen 640 yen. A kastély mellett, északra, a falon kívül van még a Kató-szentély, amelyet a várkastélyt építő hadúr, Katō Kiyomasa emlékére emeltek. Japán utazásaim során itt láttam a legtöbbféle és legszebb omamorikat. Bár nem mentem el, szintén nevezetes, kumamotói látnivaló még a Szuizen-dzsi (Suizenji) japánkert, a vártól 3 km-re, amelyet a már említett Hosokawa család építtetett. A belépő 400 yen. A kertben a Tokaido út 53 állomását láthatjuk miniatürizálva, pl. egy füvel borított, Fudzsi-hegy-alakú dombot. A város még számtalan látnivalót és környékbeli kirándulási lehetőséget kínál. Én délután érkeztem, és másnap reggel már továbbálltam, de még így is nagyon megérte.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.