Bhutáni trailer

varaKhyentse Norbu rinpoche két első, bhutáni filmjéről már sok szépet írtam, aki esetleg nem látta volna őket, pótolja! A Phorpa (1999) a himalájai ország legelső filmjeinek egyike, magyarul Isteni játék címmel mutatták be. A másik pedig a 2003-as Travellers and Magicians, melyet a magyar közönség a tavalyelőtti, első (budapesti) Bhutáni filmfesztiválon nézhetett meg, vagy persze, dvd-n. Azóta egy harmadik is készült, 2013-ban.

Khyentse Norbu, aki főfoglalkozásban buddhista láma, Bertoluccitól tanulta a filmezést, miután konzultánsként közreműködött a rendező 1993-as sikere, A kis buddha forgatásán. Több könyvet is írt, és egy non-profit alapítványt is indított. 2013-as, Vara: The Blessing (Vara: az áldás) című filmjét több filmfesztiválon is bemutatták már, de sajnos még nem volt hozzá szerencsém, csak az alanti előzetesekhez. A film Norbu – és Bhután – első, angol nyelvű nagyjátékfilmje. (Jó erős akcentussal, remélem, lesz felirat.)

A film weboldalán további fotókat és információt is találunk. A történet egy kis, indiai faluban játszódik, amelyben a modern világ, a társadalmi problémák, az anyagi lét kihívásai keverednek a hindu istenek tarka fantáziavilágával, és tánccal. A bemutatók alapján, stílusra amolyan bollywoodi filmnek tűnik. A stáblista igen változatos, a világ minden tájáról érkeztek a készítők, de kiemelném a filmzene szerzőjét, aki Nitin Sawhney. Számtalan szólólemezén kívül, mint ismert zenész, sok-sok filmzenét is írt már, pl. a Namesakehez. Van egy zenés előzetes is:

Kategória: Bhután, HINDI, NEWS | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük