Miyajima

Itsukushima szentély

Miyajima (宮島, Mijadzsima) egy sziget Hiroshima közelében, rengeteg látnivalóval. Azon helyek egyike, amelynek bemutatásához eléggé neki kell futnom, most, hogy időrendben jönnek az útibeszámolók, mivel több, mint 450 fényképet készítettem a helyszínen.. Bár ez alapvetően csak két dologról szólt, a vízparti szentélyről és a hegyi panorámáról. Egyiket se hagyjuk ki!

torii felvonó és Hiroshima

Miyajima szentély-szigetet jelent, és az ország három leglátványosabb helyszínének egyike. 2005 óta a Hiroshima Prefektúrában található Hatsukaichi város része (előtte független Miyajima város volt). A Szeto-beltengeren található szigetet magát hivatalosan Itsukushimának hívják. Csakúgy, mint a rajta található, Világörökségi helyszín Itsukushima szentélyt. Mellette, persze, még számtalan templom és sintó szentély található itt, valamint egy 5-szintes pagoda is.

Minden közül azonban a legismertebb és leglátványosabb a szentély torii kapuja, amely dagály idején a tengerben áll. Maga a szentély is a vizen van, cölöpökön. A napi két apály idején azonban kihúzódik a tenger, és odasétálhatunk a torii kapuhoz. Úgyhogy az élményt megsokszorozandó, első utam a tokiói G-Shock boltba vezetett, hogy ez alkalomból vegyek egy árapályt jelző karórát, amit be is állíttattam Itsukushimához. Persze, ettől függetlenül már előtte utánanéztem a pontos időpontoknak, hogy mindkét szélsőséget megtekinthessem.

dagály miyajima07

Az egész sziget és a rajta található Miszen-hegy is ősi idők óta szent helynek számított. Az Itsukushima-szentély első épületeit valószínűleg a 6. században emelték, de mai formáját egy 12. századi hadúr, Taira no Kiyomori adta. A többször megsérült, elpusztult épületek mostani verziója a 16. századból származik. A fő szentély előtt egy nó színpad is található. Szezontól függően ált. este 6-ig van nyitva, a belépő 300 yen.

A szentélyt amolyan kikötő-dokk mintára emelték, hogy különválasztódjon a szent szigettől, amelyet egyszerű emberek nem látogathattak meg. A zarándokok is csak a szentélyig jöhettek, amelyet hajón, a Torii kapun át közelítettek meg.  A szentély tiszaságát megőrizendő, születni és meghalni is tilos a közelében, a hamarosan szülő nőknek távol kell maradniuk tőle,  és a halálos betegeknek is. A szigeten a temetkezés is tilos. A torii kapu a 12. század óta, jelenlegi formájában pedig 1875-től áll (többször megtépázták a tájfunok), kámforfából készült, 16 méter magas.

 szentély őz

A mai utazók már nem a torii kapun át érkeznek, hanem jellemzően komppal. Hiroshimából a lassabb, 2-es villamossal, vagy vonattal (25 perc) jutunk el a kompállomáshoz,  Miyajimaguchi állomásnál leszállva. Két kompjárat is megy a szigetre, a menetidő 10 perc, és 180 yenbe kerül egy útra. Az egyik üzemeltető a Miyajima Matsudai Kisen, a másik a Japan Railways. A JR kompja a JR Pass bérlettel rendelkező turisták számára ingyenes, menetrend itt. A kikötőből a part mentén pár perc sétával jutunk a szentélyhez, amelynek során egy szuvenírboltokkal teli, zsúfolt vásárlóutcán is át kell vágnunk.

Utunk során három érdekességgel fogunk találkozni, az első az őzek. A sintó szent állatai szabadon mászkálnak a szigeten, és igen közvetlenek a turistákkal. Különösen szeretik a csillogó és zörgő tárgyakat, zacskókat és a kamerákat is, mármint megharapni. Ha van nálunk valami érdekes,  pl. kaja, lerázhatatlanul követnek és bökdösnek, úgyhogy miután letudtuk a vicces, őzes szelfizést, jobb távolmaradni. A szigeten korábban egyébként majmok is voltak, ma már ritkán látni.

bazársor shamoji kanál

A szuvenírboltokban két különösen gyakori témát fogunk felfedezni: a fakanál alakú dolgokat és a momiji manjū sütit, mindkettő helyi nevezetesség. Utóbbit tradícionálisan azuki lekvárral, de amúgy bármi mással, pl. csokival is töltik, és juharlevél alakú, a szigeten található, ősszel vörösen pompázó fák sokaságára utalva. A japán juhar miatt népszerű helyszín még a Daishōin templom és a Momijidani-Kōen, azaz Juharvölgy Park is, mindkettő a hegy lábánál. Ami a fakanalat illeti: a rízs-szedésre és keverésére szolgáló, lapos „shamojikanál innen, a szigetről ered, egy itt élt szerzetes találmánya. A világ legnagyobbja is itt található, a vásárlóutcában, amelyet annak tiszteletére állítottak ki 1996-ban, hogy az Itsukushima szentély világörökségi helyszín lett. A 2,5 tonnás fakanál 7,7 méter hosszú.

alsó kilátó

A már említett Momijidani parkból indul a kötélpályás felvonó a hegytetőre, melynek két szakasza közt félúton át kell szállnunk majd. A jegy egy útra 1000, retúr pedig 1800 yen, és 9-től du. 5-ig üzemel. A kiinduló állomás is már magasabban van, meredek sétával érhető el, de ingyenes busz is idehoz lentről. Gyakorlott túrázok azonban a hegyi ösvényeken gyalog is feljuthatnak az 535 méteres csúcsra 1-2 óra alatt. A többieknek azonban érdemes figyelni az órát, az utolsó, 5-kor induló járatra hangosbemondón is többször emlékeztetnek majd.

miyajima10 miyajima11

A felvonó felső állomásán található kilátóból (Shishiiwa Observatory ) messze ellátunk, a tengeren található sok kis sziget irányába. A hegycsúcs azonban nem itt, hanem egy kilométerrel odébb, 100m-rel magasabban van, és fel-le kell másznunk meredek völgyeken át, hogy elérjük (jó félórányira). A csúcshoz közelebb még számos templomépület vár, amelyek a shingon buddhizmus fő alakja, a már többször említett Kúkai szerzetes (Kōbō Daishi) által alapított, a hegylábnál található Daishō-in templomhoz tartoznak. Egyik ilyen a Misen Hondo, a másik pedig a Reikado, amelyben egy állítólagosan Kobo Daishi által 1200 éve meggyújtott láng ég. Ezzel gyújtották meg egyébként a hiroshimai Peace Park békelángját is.

örökláng útközben fura kövek

A hegy megmászását mindenkinek melegen ajánlom, mert a csúcson található, kétszintes kilátó páratlan, 360 fokos panorámát nyújt a beltenger szigetei, a távolabbi hegyek irányába. Arra ügyeljünk csak, hogy étkezési lehetőség már nem nagyon van itt, a felvonó-állomáson van egy kis ajándékbolt, ahol ebéd helyett egy kis doboz csipszet szereztem (hegymászáshoz nem a legjobb), és italautomaták vannak még, aztán semmi, és a szemetet is magunkkal kell vinnünk a hegytetőről, ahol viszont legalább vécé van. Útközben az ösvény mentén egyébként volt napelemmel működő turistaszámláló berendezés is. Szintén a látványosságok közé sorolhatók a hatalmas sziklák is az út mentén, melyek némelyikének még neve is van. A hegycsúcson találhatók egyikén egyébként ottjártamkor épp egy magyar fiatalember ült.

top távol

A miyajimai kirándulásra minimum egy teljes napot érdemes szánni, és még úgy sem jutunk el mindenhová, nekem pl. kimaradt a hegy lábánál, keleti irányban található Daisho-in templom, amelyet Kobo Daishi i.sz. 806-ban alapított. 2006-ban még a Dalai Láma is ellátogatott ide, a számtalan juharfa miatt pedig ősszel különösen látványos a templomkert. Egy érdekessége a felvezető lépcsők mentén található, fém imakerekek, amelyekre buddhista szútrák vannak felvésve. Ezek elforgatását egyenértékűnek tartják felolvasásukkal, így azok is élvezhetik ennek áldásos hatását, akik nem ismerik a nyelvet.

kötélpálya végállomás fentről apály

A kikötőtől 20 percre található még a Miyajima Public Aquarium, melyben mintegy 350-féle tengeri állat található, pl. tengeri vidra, fóka, pingvin. A belépő 1400 yen. A közelben helyi Folk Múzeum is van. Ha mindent megnézendő tovább maradnánk, a szigeten sokféle – általában a hiroshimainál jóval drágább – szállást találhatunk, vendégházakat, ryokant, hotelt. Ha a pénz nem számít, Hiroshimából közvetlen is áthajózhatunk, a Peace Parktól szűk egy óra alatt, vagy a kikötőből, gyorshajóval 22 perc alatt, 1850 yenért. Akármelyik utat is válasszuk, a lényeg, hogy Miyajimát nem érdemes kihagyni!

apály torii kivilágítva

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük