Hasedera (Nara)

hasedera02 hasedera07 hasedera09

Néha meg-megijedek utólag, hogy milyen sűrű volt a programom Japánban, de a jó szervezés és a mesés vasúthálózat miatt könnyű volt kihozni belőle a lehető legtöbbet. Így alakult, hogy szombat d.e. megnéztem az uenói danjiri fesztivált, majd Nabariba menet elugrottam az Akame 48 vízesésekhez, végigkirándultam, lebuszoztam, elsétáltam a hotelig, majd másnap megtekintettem a Nabariban zajló fesztivált is, felszálltam az oszakai vonatra, és gyors internetezésbe kezdtem, mert hogy maradt egy fölös fél délutánom…

Hasedera bejárat oldalról lépcsők

Így esett, hogy útba ejtettem a Hasedera templomot Nara Prefektúrában, ami egy hegyen van (sebaj), és 399 lépcső visz fel hozzá, ami pont kapóra jött, hogy a későbbi, ezer lépcsős kirándulásomra készüljek. Nem mellesleg itt már lassan meg-megjelentek az őszi színek is, amik miatt sokan érkeznek ide október végétől kezdve. Tavasszal szintén népszerű turista célpont a cseresznyevirágok és a mintegy 7000 db. bazsarózsa (peony) virágzása okán. Hasedera (haszedera) egyébként a 11. századi, klassziku, japán regényben, a Gendzsi szerelmeiben is szerepel, mint fontos helyszín.

hasedera03 Niomon kapu

Annó Kamakurában (Tokióhoz közel) már jártam egy Hasedera nevű templomban (-dera: templom), ám a Nara-beli az “eredeti”. Az történt ugyanis, hogy a 8. század elején, Hase falu közelében egy szerzetes talált egy óriási fát. Ebből faragták ki a templomban található, annak fő ékességét alkotó 9,3 méter magas Kannon istenség szobrát. A fa azonban olyan nagy volt, hogy a másik felét a tengerbe vetették, hogy másoknak is szerencsét hozzon. 15 évvel később, Kamakura partjainál sodorta partra a víz, és ott faragtak belőle egy másik, 9 méteres Kannon szobrot az ottani Hasedera templomba.

Hasedera homlokzat hasedera06

A narai Hasedera templom ma a buddhizmus shingon szektájához tartozik, eredetileg i.sz. 686-ban építették. A templomegyüttes 30 épületből áll, amelyek egy völgyben és a hozzá tartozó hegyoldalban találhatók. A 200 méteres lépcsőmászás a nagy Niōmon kapunál indul (mon=kapu), és a hegytetőn található fő templomépületig tart, amelyben a 11-arcú Kannon szobor áll. Az erkélyről pedig remek kilátás nyílik a völgyre és a többi épületre. Innen továbbhaladva nyugatra egy ötszintes pagodát is találunk. Meg fákat.

hasedera08 hasedera11

Hasedera Sakurai városban, Nara Aszuka nevű régiójában található. Vonattal könnyű megközelíteni, a Kintetsu Osaka Line vonalán levő, Hasedera állomástól negyedóra séta. A szomszédos, Sakurai állomáson a JR Nara felé közlekedő vonatai is megállnak. Naponta d.u. 5-ig van nyitva, a belépő 500 yen. A vasútállomástól a Hase folyó irányába kell mennünk, ahol a hídon át a boltokkal teli, kis, régi, szűk utca vezet a templom felé. A vasútállomás maga viszont egy meredek dombon van, így mindkét irányba elég nagyot kell másznunk, amire bőven hagyjunk időt. Részemről a templomig tartó 400 lépcsőt sokkal könnyebben vettem, mint a visszautat a vonathoz, főleg, hogy sietni kellett.

hasedera12 hasedera10

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. cirmos szerint:

    Lenyűgöző! Annyira, de annyira szeretnék eljutni ide (is)!

  2. asiafan szerint:

    Remélem, sikerül! Örülök, hogy kedvet adtam hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.