Hokuriku Shinkansen T-minus 26 nap

hokurikushin

Már alig egy hónap sincs hátra a JR vadiúj szuperexpressze, a Hokuriku Shinkansen (北陸新幹線) indulásáig, amely Japán nyugati partja felé viszi el az utazókat, Naganótól Niigata érintésével tovább délre Toyama, Ishikawa prefektúrákba (ahova eddig csak hagyományos vonatok jártak), és 2025-ig majd Fukuiba is (már épül). A Hokuriku régió kb. 350 km-es sinkanszenvonalának építése már régóta zajlik, mert az eddig Nagano Shinkansennek nevezett, már létező szakasz is beletartozik, amely Takasakitól Naganóig visz 1997 óta, a folytatást pedig a 2000-es években kezdték építeni. Az új vonattal 2.5 óra alatt juthatunk el Tokióból Kanazawába (Ishikawa fővárosa), amit eddig több, mint négy órába telt elérni. Az engedélyezett menetsebesség 260 km/h lesz.

alpineAz új szakasz rengeteg új látnivalóval szolgál, és bizonyára fellendíti a turizmust. A naganoi alagút túloldalán, Toyamában 3000 méteres hegyek és a Japán-tenger várnak a vonat ablakából kitekintve, és könnyen megközelíthető lesz a szintén ugyanebben a prefektúrában található, 15-20 méter magas hófalak közt haladó hegyi út, a Tateyama Kurobe Alpine Route is. Szintén errefelé található a meredek tetős, jellegzetes parasztházairól neves Shirakawa-go település. Persze, onszenekből, történelmi emlékekből, kastélyokból sincs hiány az új szakaszon, amelyet a távoli jövőben majd Oszakáig szeretnének meghosszabbítani.

hokurikuAmi a szerelvényeket illeti, az új sinkanszen kocsikat Ken Okuyama tervezte, aki többek közt az új Asama sinkanszent is, de főleg a Pininfarina égisze alatt végzett munkáiról (pl. Enzo Ferrari és  Ferrari P4/5) ismert. A járaton lesznek normál és green car mellett gran class kocsik is, amik a képek alapján az Asamán futókhoz hasonlóak. A Hokuriku Shinkansen vonalain négy járat fog üzemelni. A már meglévő Asama, ami Tokiótól Naganóba visz, a Toyama-Kanazawa közti Tsurugi, a Tokió és Kanazawa közti, jelenlegi teljes vonalon pedig a Hakutaka és a csak a fő állomásokon megálló, limited Kaguyaki.

Március 14-től külföldi turisták számára új vasúti bérlet is kapható, amely az új vonalra is érvényes. A „JR Kansai Hokuriku Area Pass” az Oszaka/Kansai és a Hokuriku régiót fedi le. Megvásárlásával utazhatunk a terület összes sima és expressz JR vasútvonalán, és a shinkansenek egy részén: Oszaka és Okayama közt (Kiotóba, ill. a Tokaido Shinkansenre nem érvényes) és Kanazawától Joetsu-Myoko állomásig az új vonalon. A bérlet 7 napig érvényes, és 15000 yenbe kerül a neten, ill. külföldön, míg Japánban megvásárolva pedig 16000 yen. A környéken turistáskodóknak nagyon megéri. Akit csak Hokuriku érdekel, a Hokuriku Area Pass (4 napra 5000 yen) is meggondolandó, amely március 14-től magában foglalja az új sinkanszen vonalat is Kanazawa és Kurobe Unazuki Onsen közt. Remélem, mihamarább kipróbálhatom…

Az utazással azonban érdemes várni egy kicsit, mert az első vonatok valószínűleg tele lesznek. Szombat reggel elkezdték ugyanis árusítani a két-két végállomásról induló, legelső járatra szóló jegyeket, és a 934 (helyjegy-foglalásos) menetjegy 25 mp(!) alatt elkelt. A 18 luxus elsőosztályú Gran Class és a 63 Green Class kocsi helyjegyeit 10 mp alatt vásárolták fel, majd pedig elkapkodták a maradékot.

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, NEWS, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük