Marco Polo

Marco_Polo_2014_title_card

Amerikai közönségnek szánt nyugati filmek ritkán kerülnek az oldalra, de a Netflixen bemutatott tévésorozatot mongol vonatkozásai és érdemei elismeréseképp be kell mutatnom. A Netflix egy webes film streamelő szolgáltatás, amelyen havi 7 dollárért bármennyi filmet, tévésorozatot nézhetünk, HD-ban is, többnyire kis késéssel, de sokszor friss és egyedi műveket. A szolgáltató nemrég egy hírdetésben arab, japán, lengyel stb. mellett magyarul tudó dolgozókat is keresett, így hazánk irányába való terjeszkedésükre is reális esély van, főleg mert azóta pl. a japán beindulásuk valósággá vált. Most, hogy az emberek többsége már inkább otthon nézi az egyre nagyobb tévéképernyőket a filmszínházak popcornropogástól hangos kényelmetlensége helyett, az ilyen szolgáltatók egyre nagyobb részt vállalnak a filmek készítésében, promótálásában is. Nemrég ugye, az észak-koraiakkal és Sony hackeléssel sok botrányt kavart The Interview is online jött ki. Ami az egyre több „Netflix original„-t illeti, a House of Cards óta ez a fajta megjelenés már inkább a minőség mutatója lett, mintsem a háttérbe szorulásé.

marco1 B33E1975.CR2

Marco Polora visszatérve: az első szériát 2014. december 12-én mutatták be, mind a 10 epizódot. A The Weinstein Company 90 millió dollárból készült sorozatát John Fusco kreálta, mint forgatókönyvíró, akiről már többször is szó volt itt, tekintve, hogy ő volt a Jackie Chan – Jet Li közös harcát is magába foglaló The Forbidden Kingdom írója, és az ő tollából fog születni idén a Crouching Tiger Hidden Dragon 2 is (Tigris és Sárkány 2), mely egyébként majd szintén a Netflixen debütál. Fusco nem nagyon szorul a védelmemre, vagy bárkiére, mert mint kung fu mester, barátjával, Jet Livel szokott gyakorolni. Marco Polo miatt pedig Mongóliában nomádkodott is egyet. Ettől függetlenül persze, azért – ha más nem, akkor a közönség miatt – könnyed szórakoztatásra készült produkciókról van szó.  Hogy ki mennyire élvezi majd, azt nehéz megmondani, a Rotten Tomaton pl. a kritikusok 30%-ának tetszett csak a film, míg a nézők 93%-a szerette.

marco3 marco4

A sztori a címből elég egyértelmű: Marco Polo utazásai. Az olasz kereskedő fia a Selyemúton Mongóliába érkezik. A sorozat annak ellenére is nagyon érdekes, hogy még messziről sem lehet történelemhűnek nevezni, bár azért tegyük hozzá, hogy az igazi Marco Polo sztorijai sem mindig álltak közel a valósághoz. Ellenben a hangulat, a ruhák, a környezet jól meg lettek csinálva, és a színészek nagy része is remekül játszik. Kivéve a címszereplőt, akit eléggé felejthető módon alakít az olasz Lorenzo Richelmy. A film igazi sztárja Kubiláj Kán, Dzsingisz kán unokája, akit Benedict Wong alakít kitűnően. Sajnos a főbb szerepekben nem nagyon vannak mongol színészek, bár az az igazság, hogy a nemzetközi filmipar krémjében se, ugye. A sorozat egyébként is angol nyelvű, de a rengeteg nációt és a célközönséget tekintve ezt valahol meg lehet érteni.

marco5 marco6

Főleg kínai és amerikai sztárokat láthatunk még, mint pl. Rick Yune (Ninja Warrior, Fast and Furious), Joan Chen (Lust, Caution) és az ismeretlenebb nevek közt is sokan szép alakítást nyújtanak, mint pl. az egyiptomi Amr Waked, ausztrál-kínai Remy Hii, szingapúri Chin Han és Olivia Cheng. A sok „külföldi” miatt azonban ne bosszankodjunk, nem próbálták meg mindüket mongolnak eladni, hiszen a Selyemúton változatos népek – mint, ugye, pl. az olasz Polo – is ide érkeztek, meg a szomszédos Kínával is sokat foglalkozik a sztori, tekintve, hogy (spoiler!) Kubláj kán a kínai Jüan-dinasztia alapítója és első császára is volt egyben. A változatos kultúrák, tájak és események szórakoztató-ipari szintű bemutatása a film fő érdeme a szereplők kisebb drámái mellett. A történet ettől függetlenül viszonylag lassan folyik, és vannak erőltetett részei, mint pl. Polo szerelmi viszontagságai, valamint gyakorlatozása a vak kung fu mesterrel (Tom Wu). Ettől függetlenül a harcművészetek becsempészése a filmbe jó húzás volt, mert igen látványos verekedéseket, csatákat láthatunk. És amivel engem végleg meggyőztek: az epizódok végén az Altan Urag zenéje szól. Ha csak néhány nézőt is sikerül megismertetni a zseniális, mongol zenekarral, már megérte. Tőlük több dalt is hallhatunk, főleg a Foal Been Born lemezről, de emellett más, tradícionális mongol zenekarok, pl. a Khusugtun is megszólalnak. A sorozatot megújították, a 2. széria további 10 epizódot ígér.

A bejegyzés kategóriája: FILM, Mongol
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük