Kung Fu Jungle

KFJ

Yi ge ren de wu lin (2014), hongkongi-kínai harcművészeti akciófilm. Rendező: Teddy Chan (Bodyguards and Assassins, The Accidental Spy). Fsz: Donnie Yen, Baoqiang Wang, Charlie Yeung, Bing Bai, plusz a fél hongkongi filmipar cameoként. Zene: Peter Kam (ő is felbukkan a filmben, akárcsak a rendező). A film az októberi BFI London Film Festivalon debütált.

Donnie karaktere, Hahou Mo, egy sajnálatos, halálos kimenetelű harcművészeti párbaly miatt börtönben ül, és ott, a tévéhiradóból értesül róla, hogy egy másik, ismeretlen harcművész gyilkolássza a többi nagymestert. Mindezt logikus szisztéma szerint, úgyhogy „ehhez pont értek” alapon felajánlja segítségét a rendőrségnek cserébe azért, hogy kiszabaduljon. Meg más oka is van rá… A rendőznő amúgy sem halad jól az üggyel, a vérszomjas, de komoly harci tudású gyilkost (Wang Baoqiang) pedig nem tudják sem megtalálni, sem megállítani.

kfj1

Nem gondoltam volna, hogy ilyen hülye címmel lehet jó filmet csinálni, de már-már sikerült (voltak sablonos elemek a sztoriban, és olyan furcsa véletlenek, mint pl. amikor a végső küzdelenél pont egy hosszú bambuszbotokat szállító kamionról esett le a rakomány a harcosok közé…). Már az elejétől fogva magával ragadott viszont a filmzene, nem is csoda, hiszen Peter Kam komponálta. A rendezés, a látvány is meglepően művészi és igényes volt, még a Donnie-féle, nyilván zseniális bunyókon kívül. De a többi szereplő verekedései is jók. A végső leszámolásra kicsit elfáradtak ugyan, látványosabb volt a legelső bunyó.

Az akcióelemek, a koreográfia és az egész képi világ a klasszikus, hongkongi filmeket idézi, és ez nem véletlen. A film – mint kiderül a hongkongi filmipar rengeteg fontos szereplőjét, producereket – pl. Raymond Chow -, klasszikus filmek főhőseit is felsorakoztató vége felirataiból – a helyi filmgyártás nagy alakjai előtt kívánt tisztelegni. Sokuk fel-felbukkant a filmben is statisztaként, és maga a film is remek tisztelgés a harcművészeti és a rendőrös akciófilmek, és a hongkongi filmek letűnni látszó fénykora előtt, amely most ezzel még egyet villant. Érdemes megnézni. Trailer:

Kategória: FILM, KÍNAI | A közvetlen link.

Eddig 2 hozzászólás érkezett

  1. Márk szerint:

    Tegnap néztem meg, nekem nagyon tetszett. A történet sem volt végül is rossz, a bunyók pedig különösen tetszettek, jól voltak adagolva.

  2. asiafan szerint:

    Egyetértek. Csak a címével nem tudok mit kezdeni.. még csak nem is volt benne dzsungel :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük