Far Cry 4

Far_Cry_4

Mit keres ez itt, ugye? Nos, a népszerű videójáték-széria 4. része egy fiktív, himalájai királyságban, kb. Nepál területén játszódik, tele indiai hatásokkal, zenével és helyi karakterekkel, bár a főgonosz éppen Hongkongból érkezett. Emellett ez a legjobb játék, amivel valaha játszottam, úgyhogy gondoltam, leírom, blogolás helyett mivel megy el az idő. :) Felnőtteknek való, erőszakos játék, azt azért tegyük hozzá, lövöldözéssel, robbantással és vérszomjas méhészborzokkal, valamint sajnos a nagymacskák számos veszélyeztett faját (bengáli tigris, ködfoltos párduc) is aprítanunk kell, ha nem akarjuk, hogy megegyenek. Úgyhogy gyerekek innentől ne olvassanak.

szép táj erőd

A játéknak van egy sztori módja, valamint lehet csapatokban is, online hadakozni, vagy csak szabadon barangolni, vadászni, virágot szedni (!), hegyet mászni, kamioneltérítéssel pénzt gyűjteni malacfarmra. Van rengeteg jármű, wingsuit, légpárnás hajó, és ellentétes értékrendű felkelők, akik szerint utat választhatunk, kész önismereti játék.. A sztori, a karakterek maguk pedig iszonyú jól, részletesen megírtak, folyamatosan derülnek ki részletek a múltról a megtalált levelek, naplók alapján is, a jókról lassan lehull a báránybőr, a gonosz is elég jófej, és vagy féltucat különböző befejezése lehet a játéknak. Vannak videóbejátszások is, de maga a himalájai táj és a grafika is gyönyörű, néha csak kiülök éjjel a sziklafalra nézni a Holdat. :) A Ubisoft játéka Xbox 360-ra és Xbox One-ra, Playstation 3-4-re, PC-re is megjelent. Elvileg készül egy film is a sorozatból, de hogy ebből-e, azt nem tudom (bárcsak!), a 3-as rész pl. másutt, Afrikában játszódott…

vitatkozó felkelők ránk vadász

A képzeletbeli királyság, Kyrat (szanszkritül  किरात) Nepál területére tehető, korábban Brit kolónia volt, majd polgárháborúkat követően egy hongkongi bűnöző nevezte ki magát királynak, és tart mindenkit rettegésben. Ide, szülőföldjére érkezik vissza Ajay anyja hamvaival. Az excentrikus király gyorsan lecsap rá, és hamar kiderül, hogy rossz emberek közt, nagy veszélyben van. A vacsoraasztalnál aztán egyedül marad, a király ugyan mondja neki, hogy mindjárt jön (csak elugrik egy rabot kínozni), és ekkor a játékosok általában elszöknek, és ottragadnak a tévé előtt hetekig. Itt van egyébként egy vicces easter egg, ugyanis, ha hallgatunk a házigazdára, és megvárjuk, hogy visszajöjjön vacsorázni, akkor kb. negyedóra alatt véget ér a játék. A felkelők közül egyébként nekem Sabal a kedves – sajnos rajzolt ember, a hangját adó színész, Naveen Andrews másképp néz ki. (Manapság már sokszor beleviszik az igazi színész arcát is a játékba, mint pl. a Call of Dutyban a jóképű Troy Baker, aki itt a Far Cry szőke, hongkongi főgonoszának hangja.)

orrszarvút kerüljük elefántra felülhetünk

Ami még Kyratot illeti, a valóságban pont ezen a területen (Himalája, Nepál) létezik egy kirati népcsoport, akiket, mint hegyi vadászokat, már a korai, szanszkrit szövegek is emlegetnek. Ennek ellenére a játékban a szereplők nagy része angolul vagy hindiül, ill. néha kantoniul beszél, ennél furább nyelveket nem vettek bele (szvsz már az is nagy dolog, hogy nem fehéremberekről szól), és főleg indiai zene szól a háttérben. Nagyon hangulatos végig, a Cliff Martinez által írt soundtrack minden egyes trackje különleges és szép, telis-tele keleti hatásokkal és hangszerekkel. Már ezért megérte. :) Emellett még sok-sok dal van a játékban, és ezernyi kis, névtelen háttérzene szól, amit nem is tudni, ki írt, pl. az egyik misszió alatt ezek. Az autórádióban pedig főleg Lekha Rathnakumar indiai dalai. A különféle kampányokban felbukkannak még egyéb zenék, így pl. két helyen Panjabi MC-t hallhatunk (Mundian to Bach Ke és Jogi dalokat), ill. a Hippy Shit c. Akasha számot.

Ami nekem még a soundtracken túl klassz zenei felfedezés volt, az a történet csúcspontján megszólaló, és tökéletesen odaillő The Bombay Royale dal, a fenti River volt, imádom. A zenekartól még a bevezetőben, és főleg a végső missziók során hallhatunk további dalokat. A részben indiaiakból is álló, 11-fős zenekar egyébként ausztráliai, és a 60-as, 70-es évek bollywood filmjeinek zenéje által ihletett, modern dalokat adnak elő, eddig három nagylemezük jelent meg. Első, nagy sikerük a You Me Bullets Love volt 2012-ben, de nekem még jobban bejön a tavalyi, The Island of Dr Electrico c. albumuk, amelyen három far cry-os dal is található (The River, The Bombay Twist és Gyara 59). A zenéket ajánlom még annak is, akit valamiért nem érdekel a játék. Íme a trailerek (az első főleg a sztorira, a másik az akcióra fókuszál):

A bejegyzés kategóriája: HINDI, ZENE
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük