2015-ös filmek – Kína

inspector

An Inspector Calls

Herman Yau rendező a The Legend Is Born: Ip Man és folytatása után most egy brit szindarabbal próbálkozik, melyet J.B. Priestley írt. A filmet Raymond Wonggal közösen rendezi, aki szerepel is benne, valamint producer. Egy este hirtelen a gazdag család vacsoráját egy nyomozó szakítja meg, egy fiatal, gyári munkás nő halálának közlésével. A családi drámába fekete humort vegyítését igérő film az egyes karakterek történeteit, nézőpontjait veti majd össze. Egy brit és egy szovjet film, valamint tévéfeldolgozás is készült már a sztoriból. A nyomozót Louis Koo fogja játszani, további szereplők még Eric Tsang, Raymond Wong, Teresa Mo, Chrissie Chau és Donnie Yen. Bemutató: február 19.

The Bodyguard

Sammo Hung ezúttal rendezőként tér vissza, amit már jó ideje – a 90-es évek vége óta – nem csinált, bár akciókoreográfusként, színészként számtalan filmben szerepelt. A jövő nyárra ígért film szereplői: Sammo Hung, Deng Chao, Wang Xuebing, Tian Liang és Andy Lau, aki az egyik producer. Egy idős, visszavonult testőrről szól, aki egy fiatal lány és apja segítségére kel, a helyi maffia ellen. A filmben eredetileg Jackie Chan játszott volna, de más dolga lett.

crouching-tiger-2

Crouching Tiger, Hidden Dragon II: The Green Legend

15 év telt el Ang Lee négy Oscar-díjas csodája, a Tigris és sárkány (Crouching Tiger, Hidden Dragon) óta. A folytatásról szinte azóta terjengtek a pletykák, ám mostanra kezd valósággá válni. A szintén Du Lu Wang regényén alapuló, második részt az akkori film, valamint a Mátrix és számtalan filmsiker akciókoreográfusa Yuen Woo-Ping rendezi, aki legutóbb a True Legendet rendezte. Chow Yun Fat nem, de Michelle Yeoh visszatér korábbi szerepébe, mellette pedig Donnie Yent láthatjuk. Az amerikai-kínai produkció forgatókönyvét John Fusco írta, aki pl. a The Forbidden Kingdomot is, és amúgy kung fuban is járatos, Jet Livel szokott haverilag verekedni, és legutóbb a mongoloknál is nomádkodott a Marco Polo sorozatra készülve.

A 2015 augusztus 28-i bemutató már kavart kis viharokat, a Weistein Co. ugyanis bejelentette, hogy IMAX mozik mellett Netflixen debütál a film (streamelve), mire a nagyobb moziláncok közölték, hogy ők bizony nem fognak olyan filmet vetíteni, amit egyidejűleg 10 centis mobilokon is meg lehet nézni. Harvey Weinstein szerint a mozizás változóban van, és ez a jövő, de úgy tűnik, a hagyományos mozikra ráhozták vele a frászt. Netflixen HD-ban nézhető kismillió film, mindössze havi $7 előfizetésért, míg egy darab mozijegy ennek két-háromszorosa…

Dragon Blade

A Daniel Lee rendezte film sztárjai: Jackie Chan, Adrien Brody, John Cusack. A nagyszabású, történelmi filmben egy kínai (Jackie) és egy római tábornok (Cusack) találkozik. Előbbit ártatlanul megvádolták és fogságba ejtik, a római pedig a másik irányból menekül a nyugat-kínai sivatagba, ahol egymás oldalán harcolnak majd a gonosz, római hadvezér (Brody) ellen. A Han Dinasztia idején játszódó filmet február 19-én, a kínai újévkor mutatják be. Trailer:

Dragon City

Rendező: Derek Kwok (Gallants). Donnie Yen következő harcművészeti filmje a 70-es években játszódik, és egy rendőrt alakít benne, aki a Kowloon Walled Cityben üldözi a bűnt. Ez egy fallal körülvett, sűrűn lakott, hongkongi városrész volt, amelyet azóta lebontottak. Donnie producerként és akciórendezőként is kiveszi a részét a munkából.

feng-shen-bang

Feng Shen Bang

Ami Jet Lit illeti, az Expendables 4-ben való felbukkanása mellett még egy 16. századi, kínai regényből készült műben is szerepelni fog Tony Leung Ka Fai és Shu Qi oldalán. A film címe Fengshen Bang, rendezője pedig Wilson Yip és Koan Hui, és 3D-ben készül.

The Ferryman

Wong Kar-Wai következő filmje, melyet 2015-re ígér. Legutóbb a The Grandmastert harangozta be, ugye, 2008-ra, ami öt évet késett, úgyhogy ne igyunk előre a medve bőrére, mindenesetre egy romantikus filmről van szó. A Zhang Jiajia kisregénye alapján készülő történetben egy nős festőbe szeret bele egy fiatal lány. Főszereplők: Tang Wei, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung, Gianna Jun.

Insanity

Insanity

Derek Yee (Triple Tap, Protege, Overheard) hongkongi, pszichológia thrillerje, amelyben egy elitélt bűnöző játszadozik a pszichiáterével. Fsz: Lau Ching-Wan, Huang Xiaoming. Előzetes itt.

Ip Man 3D

Donnie Yen végre visszatér a trilógia végső darabjával, amelyet 3D-ben filmeznek. Sammo Hung helyett Yuen Wo Ping lesz az akciórendező, és 2015 végére várható a bemutató. Ez a rész Ip Man későbbi éveivel foglalkozik, amikor már a fiatal Bruce Lee is felbukkan a sztoriban. A rendező továbbra is Wilson Yip.

kwokmonk

The Monk

Rendező: Chen Kaige. Xu Haofeng népszerű regényében egy fiatal, harcművész szerzetes (Aaron Kwok) elhagyja a templomát, hogy a kinti világban próbáljon szerencsét. Fsz: Aaron Kwok, Wang Baoqiang, Lin Chi-ling, Fan Wei, Wang Xueqi, Li Xuejian, Vanness Wu, Jaycee Chan, Lam Suet, Danny Chan. A zenét Hans Zimmer felfedezettje, Klaus Badelt írja, aki számtalan jólismert, nyugati filmzene mellett Chen Kaige korábbi filmje, a The Promise soundtrackjét is komponálta. A 20. század elején játszódó történet írója, Xu Haofeng korábban Wong Kar-Wai Nagymestere (The Grandmaster) és a The Sword Identity forgatókönyvén dolgozott, utóbbi filmet ő is rendezte.

Skiptrace

Még egy Jackie Chan film, Fan Bingbing oldalán, Renny Harlin rendezésében. A hongkongi-amerikai akciókomédiában Jackie egy rendőrt alakít, aki hosszú évek óta próbál elkapni egy maffiafőnököt. Ráadásul az érintett bűnszövetkezettel most már az unokahugának is meggyűlt a baja. A sikerhez egy amerikai szerencsejátékos (Johnny Knoxville) segítségére is szükség van, akivel aztán hófödte, mongol hegyeken és sivatagokon át vezetnek majd a páros kalandjai. A film operatőre Chan Kwok-Hung, aki sajnálatos mód életét vesztette a forgatáson tavaly decemberben egy hajóbaleset során.

spl2

SPL2: A Time for Consequences

Úgy tűnik, 2015 nemcsak a kecske, hanem a folytatások éve is lesz. Wilson Yip a rendezői székből a produceribe ült át, helyette Cheang Pou-soi (Accident, The Monkey King) lesz a rendező, és Sammo Hungtól, Donnie Yentől is elbúcsúzunk. Az új főhősök: Tony Jaa és Lois Koo. Egy thai börtönörnek kell kiszabadítani egy beépített nyomozót, hogy megmentse a lányát. Bár a korábbi főszereplők hiánya aggodalomra adhat okot, azért Wu Jing és Simon Yam visszatérnek.

wildcity

Wild City (AKA Hustle)

Ringo Lam nagy név volt a 80-as, 90-es években, de azóta szinte semmit sem rendezett, csak a 2007-es Triangle egy darabját. Most egy klasszikusnak ígérkező akciófilmmel tér vissza, amely elmondása szerint korábbi filmjeivel (City on Fire és Full Alert) alkot egyfajta város-trilógiát. Fsz: Louis Koo, Shawn Yue, Tong Liy, Joseph Chang. A pénzről és kapzsiságról szóló történet Hongkongban játszódik.

Wolf Totem

Kínai-francia film Lu Jiamin azonos című regényéből, Jean-Jacques Annaud (7 év Tibetben) rendezésében. A francia rendezőt azért választották, mert a film kényes tartalmát nem adhatták volna elő kínai rendező által, és amerikait sem akartak, bár Annaud kapcsolata sem töretlen Kínával, ahol a tibetes filmje be van tiltva. A Wolf Totem egy, a 60-as évekbeli, “kulturális forradalom” nevében Belső-Mongóliába küldött férfiról szól, aki összebarátkozik a farkasokkal. Főszereplők: Feng Shaofeng, Shawn Dou. A filmet még a 2008-as, Pekingi Olimpiára tervezték elkészíteni, de csak az azutáni évben kezdtek neki, és idén februárra jut majd el a filmvásznakig. A zenét a Titanic két Oscar-díjas zeneszerzője, James Horner írta.

Kategória: KÍNAI, NEWS | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.