Nagoya

nagoya01 nagoya09 nagoya13

Yokohamából Nagoyába mentem, a dél felé utazás végett, s azért, hogy ezzel letudjam Aichi Prefektúra meglátogatását is a “minden japán prefektúrába el akarok menni” listán. Bár átutazóban többször láttam a várost – félúton Kiotó, Oszaka felé a shinkansenből -, most megálltam itt egy délután és alvás erejéig.

Nagoja Japán negyedik legnagyobb városa, 2.2 millió lakossal, de az agglomerációs területekkel együtt már közel 9 millióan élnek itt. Fontos kikötőváros is egyben, beleértve a légiközlekedést is. A várost viszonylag későn, a 17. században alapították a székhelyüket ide telepítú hadurak, akkoriban épült a kastély is. Hamar jelentős, ipari várossá vált, különösen a harci repülőgépek gyártásában jeleskedtek, amiért cserébe jó sok bombatámadás is érte a várost a II. Világháborúban.

nagoya10 nagoya11

A történelmi emlékek, látványos, hétszintes kastély és a városban található, magasrangú Atsuta Szentély mellett tudományos múzeum és számos technikai látnivaló várja a turistákat, pl. az SCMAGLEV and Railway Park – maglev és vasúti kiállítás, valamint három Toyota múzeum is – maga a gyár, egy autómúzeum és egy múzeum a cégről (eleinte textilipari gépeket gyártottak). Mivel a város elég nagy, ezeket a helyeket több időbe telik meglátogatni, mint ami nekem volt, úgyhogy beértem a kastéllyal, plusz ami még a következő poszt lesz…

nagoya03 nagoya04

Nagoya vasútállomásától rövid metróutazással juthatunk el a kastélyparkig, a Higashiyama vonalon, Sakae állomásnál átszállva a másik (Meijo) metróra Shiyakusho állomásig. Innen pár perc séta a parkon át. A belépő 500 yen. A kastély nagy részét a már említett bombázások során elpusztították, a fő torony jelenlegi rekonstrukciója 1959-ből való, és még most is folynak építkezések. 2009-ben kezdték el újjáépíteni a kastély palota részét, amelyet már részben meglátogathatunk. Ennek a pompás festményeit és tolóajtóit láthatjuk a képeken.

nagoya05 nagoya06

Maga a park is szép, két nagy várárok is körülveszi, és a magas kőfalak is impresszívek. Maga a vártorony is, amely hétszintes, és szerencsére a lusták, idősek számára lift is van benne. A különböző szinteken kiállítások várnak a kastély és a város történelmével kapcsolatban, legfelül pedig remek kilátás nyílik a városra. A palota egészen 2018-ig tartó építkezési munkálataiba is betekintést nyerhetnek az eziránt érdeklődők, a tradícionális anyagokkal és módszerekkel újjáépülő részeket kedd és csütörtök, valalmint ebédidő kivételével lehet a távolból meglesni.

 nagoya02 nagoya08

A város – legalábbis a vasútállomás környéke – már annyira nem nyűgözött le. Ahogy kiléptem, a tér betonján részegeket láttam feküdni, körbe pedig munkások cigiztek. A parkban aztán még rámakaszkodott egy turistabuszát hírdető alak is. Amennyit az utcán és a toronyból láttam, szögletes, zsúfolt betonépületek jellemezték az épp borús, esős várost, kevés történelmi – vagy bármilyen más, pozitív – hangulattal. Úgyhogy visszaszálltam a metróra…

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Eddig 8 hozzászólás érkezett

 1. Bitxəšï-史 Bitxəšï-史 szerint:

  Nagoja az egyik kedvenc városom.

 2. asiafan szerint:

  Ezt akkor fejtsd ki bővebben, remélem, bántottalak meg :) Mi a jó Nagojában?

 3. 杏桃來春 szerint:

  Bocsánat, csak most vettem észre a válaszodat!

  Hogy mi a jó Nagojában?
  Igazából az első Mombusós ösztöndíjam pont Nagojába szólt, így ez az első japán város, ahol hosszabb időt töltöttem. Emiatt a baráti és az utóbbi 6 évben a családi kapcsolataim is ehhez a városhoz fűznek. Kiotó mellett Nagoja, illetve tágabban Aicsi prefektúra az, ahol otthon érzem magam. Szerintem sokkal élhetőbb, mint pl Tokió és környéke, ahol egy évet töltöttem, de egyáltalán nem jött be, aminek egyik oka a város hatalmas mérete, az iszonyatos tömeg és a rossz levegő. Természetesen a nagojai konyha is nagy kedvencem: miszokacu, taivan rámen, hicumabusi, ebi-szembei, kisimen, miszosiru (szigorúan csak akamiszoból) és még sorolhatnám:)

 4. asiafan szerint:

  Köszi a választ. Akkor úgy látom, főleg személyes okokból jó :)

 5. 杏桃來春 szerint:

  Igen, elég Kanszai-Csúbu orientált vagyok :)
  Valószínűleg Kantót nem tudnám megszokni. (de a Rjúkjú-szigetek jöhet :) )

 6. asiafan szerint:

  Nekem is középre húz a szívem, épp vettem egy kansaiben könyvet is.

 7. 杏桃來春 szerint:

  Az jó:) Nekem a 聞いておぼえる関西(大阪)弁入門 régi kiadása van meg.

 8. asiafan szerint:

  Köszi, most már nekem is :) A másik ez: http://amzn.com/B00HXY96BA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük