Omamori

omamori

Az Omamori (御守 vagy お守り) egyfajta japán amulett, talizmán, amelyet a templomokban és szentélyekben árulnak, és mindenféle gonosz ellen védenek meg vagy pedig szerencsét hoznak egy-egy választott témában (pl. szerelem, gyerekáldás, jóegészség, biztonságos autózás). Maga a szó védelmet jelent.

Általában textilből van kívül, belül pedig papír vagy fa található szentírással, de a mai tömeggyártásnak köszönhetően már lehet műanyagból is stb. Ne nyissuk ki, mert kirepül belőle a jószellem. Az adott templom nevével, jelképeivel szokták díszíteni, rendszerint egyéni és nagyon szép dizájnjuk van, továbbá az adott kívánság/védelem megnevezése szerepelhet még rajta. Egyaránt megtaláljuk buddhista templomoknál, sintó szentélyeknél is, általában 300-1000 yen közti áron, amellyel végül is az intézmény támogatjuk. Vallási elkötelezettségtől függetlenül bárki vásárolhatja, és emléknek, szuvenírnek is jó.

nachimamori

Vásárláskor nem árt, ha megkérdezzük vagy telefonunkkal lefordítjuk, hogy „mire használ” a kiválasztott talizmán, mert mondjuk 18 évesen nem mindegy, hogy sikeres érettségi vizsgát vagy gyerekáldást varázsolunk. Vannak általánosak, amelyek jó egészséget, hosszú életet, jószerencsét (kaiun 開運) vagy védelmet a gonosztól (yaku-yoke) kívánnak. Néhány gyakori speciális amulett: közlekedésbiztonság (kōtsū-anzen 交通安全), sikeres vizsga és tanulmányok (gakugyō-jōju 学業成就, gōkaku), előléptetés, pár találás – házasság (en-musubi 縁結び), biztonságos szülés (anzan 安産), a család biztonsága (kanai-anzen)…

Az omamorit aztán magunkon/magunkkal kell hordani, pl. a táskánkra akasztva – én a közlekedőset az autóban tartom, egy másikat meg a táskámban. Ma már sok kommersz változatuk is van, hello kittys, mikiegeres, amelyeknek nincs semmiféle spirituális vetülete. Újévkor újat szokás venni, ilyenkor a régitől tiszteletteljesen kell megszabadulni, úgy, hogy visszavisszük az eredeti templomba, rituális elégetésre. Persze, meg is tarthatjuk, csak semmiképp ne dobjuk ki a kukába. Van olyan templom, ahol automatából is vehetünk amulettet..

uenomamori

Nekem főleg az tetszik az omamorikban, hogy emlékeztetnek rá, ahova ellátogattam, és ha épp szerencsét hoznak, az se baj, meg elég szépek is. Ajándéknak is jó, mert különlegesség, amit csak az adott helyen lehet megvenni, és egyértelmű, hogy jókívánsággal adjuk. Ami a fentieket illeti, az első képen balról jobbra: 1. Nachi Taisha gonosz elleni. 2. Koyasan hosszú élet. 3-4. Ueno Tenjin szentély – közlekedéses és általános. 5. Kumamoto Kató Szentély, sikeres előrejutásra. Utóbbiban különösen szépek voltak mind.

Érdekességképp pedig: az Akihabara Electric Towban található Kanda szentély a digitális információbiztonságra vigyázó amulettet is megjelentetett (kell!), hálából a sok, helyi, IT céges adományért:

omamori_digi

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük