Agatsuma koncert Akiko Yanoval

agatumakiko

Egy év után visszatért Agatsuma New Yorkba – sőt, egy darabig itt is lakott, csak nem tudtam -, hogy szeptember 27-én közös koncertet adjon Akiko Yanoval, aki Japánban jól ismert sztár. Az Agatsuma múltkori koncertje utáni fogadáson találkoztak, és akkor született az ötlet, hogy a koncert helyszínéül szolgáló Japan Society segítségével közös fellépésen vegyenek részt. A próbahelyet a Yamaha adta, és a szervezők megoldották a művész rövid ittartózkodását is. A koncertjegyek hamar elfogytak, és telt ház volt, érdekes mód főleg Akiko miatt. Ajánló klip.

Akiko amellett, hogy mint dalszerző, énekesnő, zongorista számos lemezt kiadott, és már a 70-es években ünnepelt slágerei voltak, főleg arról híres még, hogy Ryuichi Sakamoto felesége volt, valamint pl. ő írta a Ghibli Stúdió My Neighbors the Yamadas c. filmjének zenéjét. Énekstílusa sokak szerint Kate Bushéra hasonlít (ki nem állhatom.), megspékelve a japán affektálós, szótagolós, gyerekes stílussal, amit talán csak a helyiek kedvelnek és értékelnek. Úgyhogy nem sok jóra számítottam, de sokkal rosszabb volt. :)

agakiko

A koncert három részből állt, először Agatsuma szólója, majd Akikóé jött, aztán együtt játszottak. Agatsuma a szokásos, tsugaru jamisen alapdarabjait adta elő, ill. északi népdalokat, majd akik is négy önálló számmal lépett fel, saját magát kísérve zongorán. Meg kell hagyni, hogy mint zongorista nagyon tehetséges, és elég csinos is volt a korához képest (59).

Ezután közösen adtak elő hat számot, egyrészt egymás dalaiból egyet-egyet, másrészt népdalokat. Ez volt igazán az élvezetes rész, mert ezeknek sajátos folk stílusuk van, amit már nem lehet csak úgy elnyökögni. Itt azért ki is derült, hogy Akiko amúgy remek énekesnő (lehetne…). A népdalok (Yasaburo Aomoriból, Tabaruzaka Kumamotóból és Saitaro-bushi Miyagi prefektúrából) nagyon klasszak voltak shamisen kísérettel, és számomra az volt az est csúcspontja, amikor Agatsuma énekelt, ugyanis nagyon jó hangja van. Ehhez Akiko vokálozása is remekül passzolt. Később a közönséget is bevonták, tapsolásra és refrén éneklésre, és még egy ráadásra is visszajöttek.

Kategória: JAPÁN, ZENE | A közvetlen link.

Eddig egy hozzászólás érkezett

  1. harpo szerint:

    Akiko Yano nemcsak R. Sakamoto felesége volt, hanem a Yellow Magic Orchestra nevű, ma már kultikusnak számító japán zenekarban is komponáltak és zenéltek együtt, ami a modern és a folk, valamint az avantgarde-jazz-kísérleti zene mentén szerveződött a ’80-as években (vagy még korábban), óriási hatással voltak a következő japán zenei nemzedékekre. Számos nyugati, főleg jazz-zenészekkel is felléptek. Akiko ma már egy zenei ikon, ezért is fogytak annyira a jegyek :) Nekem van pár szólólemez tőle, tényleg vékonyka a hangja (mint általában a japán nőknek), de azért jól tud énekelni, és nagyon helyes nő (régen is az volt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük