Domog Folk Band

domog

A mongol, tradícionális zenét játszó Domog zenekart 2006-ban alapították fiatal torokénekes és morin khuur (lófejű, mongol csellón játszó), zenészek. Mindannyian profi muzsikusok, állami folk, opera és balett zenekarok tagjai. A következő évben (2007) jelent meg Domog című, első lemezük. Ugyanezt az albumot, de eltérő borítóval „Folk Modern Group” címmel találhatjuk meg ituneson, ha rákeresünk a zenekar nevére. A Domog egyébként azt jelenti, hogy legenda.

A zenekar tagjai (az utolsó kivételével mind morin khuuron játszik és énekel): Bazarbaani Bat-Orchih, Dorjnyam Shinetsog-Geni, Batjargal Enkhsaikhan, Gombo-Ochir Purevdorj és Tumurbat Oyunbat. A zenekar 2013-ban több nemzetközi, folkzenei díjat is megnyert Európában. Fenti lemezükön tíz dal található, a játékidő mindössze 33 perc.

A rövid, instrumentális Intro után egy kellemes, torokéneklős, morin khuuros folk dal, a Khairtai Sarlag következik. Ezt az instrumentális, lírai Tatlagiin Kholboo követi, csupa vonósokkal. A Govi Nutagbanének mellett még némi dob is van. A lírai, szép, vonós-énekes Boerte után viszont egy furcsa track jön, a Yesterday c. Beatles dal instrumentális, vonós feldolgozása. Ez nem nagyon jött be, nem lett mongolos, csek eljátszották a dallamot. Innentől viszont marad a modern vonal, a Hall of the Mountain King egy gyors, rockos, dzisdzsi szám, szintén instrumentális.

A lassú, vonós Mongol Khun egy kis filmzeneszerű bevezető után visszatér a folkosabb hangzáshoz a hangszerelés és a torokéneklés segítségével, de egy kicsit modern ez is, ahogy bevadul. A lassú, melankolikus – címéhez illő – Bittersweet is inkább szimfonikus zene eleinte, vonós, instrumentális, de szintén bekeményedik a végére. A lemezt záró bónuszként visszatér a legszebb dal, a Khairtai Sarlag, azonban itt „Beatbox Ray” közreműködésével, ami a beatbox miatt meglehetősen furcsa. Én inkább maradok a tradícionális dalaiknál, azok elég jók.

Kategória: Mongol, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük