Kamakura

kamakura1 kamakura2

Kamakura (鎌倉) Tokiótól egy órányira található, a tengeparton, Kanagawa Prefektúrában. A 12. században az ország politikai központja volt, az első Minamoto sógun idején. Igen népszerű – és zsúfolt – turista célpont, a fővároshoz való közelsége, számos látnivalója és strandjai miatt, külföldiek és környékbeliek is nagy számban látogatják a várost.

Tokyo Stationről, Shinjukuról is közvetlen járat visz ide, de akár a reptérről is egyenesen elhoz a vonat. Többféle turistajegy létezik, de mivel nekem eleve volt JR Passom a vonatra, így csak a helyi közelekedést kellett megoldanom. Erre a legjobbnak a Noriorikun nevű, 600 yenes napijegy bizonyult, amellyel a Fujisawa és Kamakura közt közlekedő, helyi Enoden vonatot lehet korlátlan használni, ill. néhány helyre még kedvezményt nyújt. Ez egy kis, elekromos vasút,  ami elég gyakran jár. Ennek ellenére totál tele is van. Bár sok helyre eljuthatunk gyalog, mivel nem olyan nagy a város, ha több látnivalónál időznénk, érdemes felszállni rá, és nem gyaloglással tölteni a napot.

kamakura3 kamakura4

Ami azt illeti, a tömegben amúgy sem nagyon lehet gyalogolni, még az állomástól a szentélyig is bajos csigalépésben átverekedni magunk a város fő bazársorán. Ezen az úton kellett Kamakura vasútállomásától a város legfőbb szentélyéhez elsétálni, ami a Tsurugaoka Hachimangu. Az út maga nagyon „veszélyes”, tele van turistacsalogató üzletekkel, már az első pár lépés után Ghibli stúdiós tárgyakra specializált bolt vár, és az ember aztán szatyrokkal teli kézzel érkezik az első célponthoz. Még egy yukata is hozzámcsapódott… Szerencsére az állomáson van coin locker. Visszatérve a fő sintó szentélyre, melyet 1063-ban alapítottak, a Minamoto család – és a szamurájok – védőistenének, Hachimannak a szentélye.

A főépületben van egy kis szentély-múzeum is, ide 200 yen a belépő, a többi részébe pedig ingyenes. 5h-tól este 9-ig lehet látogatni. A szentély lépcsőjének baloldalán egy híres ginkgo fa állt, amelynek levelei ősszel aranyszínűvé váltak. Ez a fa régibb volt, mint maga a szentély, de a 2010-es, téli vihart nem élte túl.

kamakura5 kamakura6

Innen vissza kellett még verekedni magam a tömött bazársoron a vonathoz, majd pedig az Enoden harmadik megállójánál – Hase – szálltam le, ahonnét öt perc séta a Hasedera templom. Egy dombon van a templom, kb. félúton a legfőbb kamakurai látványosság, a nagy Buddha-szobor felé, úgyhogy érdemes és könnyű útbaejteni. A városra is szép kilátás nyílik innen, fentről.

A Jodo szekta templomában többek közt a könyörületes Kannon istennő faszobrát találjuk, amelynek 11 karja van, és 9.18 méter magas. Narában is van egy Hasedera templom, benne egy fa Kannon-szoborral – ugyanabból a fából faragták őket. A főépület mellett szép kerteket találunk és az Amida-do Hallban pedig egy 3 méteres, arany Buddha szobrot. Ezen kívül egy kis templom-barlang is van itt, a Benten-kutsu, mely számtalan apró szobrocskát rejt. A Hasedera 8-17:30-ig van nyitva, és 300 yen a belépő.

kamakura7 kamakura8

A Kamakurai Nagy Buddha (Kamakura Daibutsu) Amida Buddha egy 13.35 méteres bronz szobra, amely az ország második legnagyobbja, a narai után (amely a Todaiji templomben található). Bár közel két méterrel kisebb, szerintem sokkal látványosabb. A szobor Kotokuin Templom területén található, eredetileg egy templomépületen belül ült, de az épületet számtalanszor elpusztították a tűzvészek és tájfunok. Az 1252-ben öntött szobor 1495 óta áll a szabadban. Ide 200 yen belépőt kell fizetnünk, 8-17:30h közt. Ezen kívül belülről is bejárhatjuk egy szűk lépcsőn át a szobrot, további 20 yen kifizetése után. Forró, nyári napokon bronzszobor belsejében nyomorogni külön élmény. :)

kamakura9 kamakura10

A Hase állomáson aztán visszaszálltam az Enodenre, és irány Enoshima. Folyt.köv.

Kategória: JAPÁN, Utazás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük