The Great Passage

gpassage

The Great Passage (舟を編む Fune o Amu), 2013-as, japán dráma. Yuya Ishii rendezte, Shiwon Miura regénye alapján készült. Főszereplők: Ryuhei Matsuda, Joe Odagiri, Go Kato, Aoi Miyazaki, Kaoru Kobayashi. Ezt a filmet nevezte be a 86. Oscarra Japán, de nem kapott jelölés. A Japanese Academy díjaiból viszont hatot is megnyert a film, ami egy új, nagy, értelmező kéziszótár több évtizedes összeállítását kíséri nyomon az írógépektől a kompjúterkorszakig. Filmzene: Takashi Watanabe.

gpassage1 gpassage2

Főhősünk Mitsuya Majime (Ryuhei Matsuda), könyvmoly, jelenlegi állásában a könyvkiadónál nem túl sikeres, de kap egy új lehetőséget, hogy csatlakozzon a szótárkészítő osztályhoz, amelynek létezéséről sok munkatárs nem is tud. Olyan régimódi dolognak tűnik – és az is, ha azt vesszük, hogy mind a több százezer szócikket kartonokon tárolják -, és nem egy nagy megbecsülésű munka. A dolgot tovább nehezíti, hogy több, mint egy évtized is beletelik egy-egy új kötet összeállításába, így aztán a nyugdíjhoz közeledő főszerkesztő is utódra kell találjon. Méghozzá olyanra, aki hozzá hasonló lelkesedéseel képes a fentieken dolgozni.

A címadó „Daitokai” szótár csapata végül összeáll, egy kicsit sem lelkes, fiatal munkatárssal (Joe Odagiri), és elindul az új szavak felkutatása és értelmezése. Mindeközben a Majime bérelte lakás idős tulajának csinos unokája is beköltözik a házba, aki iránt a szociális képességekkel nemigen rendelkező fiú vonzódni kezd. Munkatársai heccelésből rá is bízzák a Szerelem szócikk kidolgozását. Kedves, érdekes, de elég lassú film, kicsit olyan, mint maga a téma, amit bemutat. Trailer:

Kategória: FILM, JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük