Gundam robotok

A Gundam (jp: gandamu) egy óriás robotokkal (azaz Mobile Suits) teli, japán scifi-sorozat, amelyet 1979-ben mutattak be Mobile Suit Gundam címmel a japán tévében. Ez 43 epizódból állt, majd számos anime film és manga követte, mára pedig hatalmas üzletté vált, és a műanyag modellek piacának is a 90%-át uralják. A köznyelvben ezeket a makettokat (és a velük való foglalkozást is) úgy hívják, hogy Gunpla – japánosan ganpura -, azaz Gundam plastic, és a Bandai a gyártójuk.

gundam1 gundam2

A műanyagfigurák 1980-ban debütáltak, és a sorozat szinte minden robotjából számos verzió készült. Különböző méretarányban léteznek: 1:550, 1:220, 1:144, 1:100, 1:60, ill. 1:48 Mega Size Model, és minőség (No/Real/High..Grade) alapján is külön szériák vannak. A végső méret a kicsiknél 10-12 cm, a nagyoknál 30 cm körüli lehet. A fenti egy HG 1:144-es Wing Gundam Fenice szárnyas robot. A darabkái műanyag formarácsokként jönnek, ahonnan ki kell őket pattintani, majd összerakni, de sem ragasztót, sem festést nem igényel a művelet – csak sok időt, türelmet és jó látást. Az instrukciókhoz némi iq és egy nagyító is jól jön.

gundam3 gundam4

Ez bizony nem ikea. Rengeteg bonyolult lépésből áll összerakni az igen aprócska, szinte alig látható darabokat, csatlakozásokat, még a fej is egy tucat volt, összesen pedig több, mint 150 darabból állt össze a fenti, alig 15 centis robot. Vigyázat, aki szereti pl. a legót előre szétválogatni, az most ne pattintgassa ki a darabkákat! Ugyanis a formák betűvel, az egyes darabok pedig ezen belül számmal vannak a rácson megjelölve, és ezt bizony tudnunk kell az útmutató követéséhez, ami nélkül ne is próbálkozzunk a dologgal. Jó minőségű termék, egy fontos darabja sem tört el kitörés közben, de azért legyünk óvatosak, hajlítgassuk a műanyag sablonhoz csatlakozó rész, hogy leváljon szépen. Minden rész(let) számít, de a végén épp ettől jó, ugyanis az összes izülete mozgatható a makettnak, a bokája, térde stb. minden irányba, így kedvünk szerinti pózokba állíthatjuk be.

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.