Japán parasztházak – Oszaka

Az oszakai kastélynál talán kevésbé ismert, környékbeli látnivaló az Open-Air Museum of Japanese Old Farmhouses (民家集団博物館), vagyis a régi, japán parasztházak szabadtéri múzeuma. Ez az első ilyen létesítmény Japánban, 36 ezer négyzetméter területen, Oszakától északra.

Nose régió (Osaka) konyha, Miyazaki központi fűtés

Ryokuchi Koen megállónál kell leszállnunk az oszakai Midosuji metróvonalból folytatódó vonatról (Oszakától kb. 20 perc), vagy a Hankyu vonal Sone állomásán. Innen 10-15 perc séta a Toyonaka városhoz tartozó Hattori Ryokuchi Park, amin belül van a fenti múzeum. Mindenféle programok is szoktak itt lenni, előadások, teaceremónia.. A parkban emellett nagy bambuszerdő is van, ami még külön odavonzott.

Hétfőnként zárva (ha hétfő állami ünnep, akkor másnap is, plusz az újévi ünnepekkor). Nyitva pedig 9:30-tól 17h-ig. A belépő 500 JPY, diákoknak 2-300, kisebb gyerekeknek ingyenes. Ha Kansai Thru Passunk van, ami egy 2-3 napos vonat-busz-metró jegy (hasznos..), azzal 100 JPY kedvezményt is kaphatunk (a passhoz adott kuponok egyikével). A múzeumban tilos a dohányzás, evés-ivás, és a profi fotózáshoz (állvánnyal) engedély kell, meg növényeket se tépjünk ki.

bambusz Nara farmhaz06

11 jellegzetes, japán parasztházat láthatunk az ország különböző tájegységeiről, amelyeket a 17-19. században építettek, és a 60-as évekig még laktak is benne. Ezeket az eredeti épületeket valahogy ideszállították, és most az autentikus berendezésükkel együtt megtekinthetők. Néhány múzeumi dolgozó közben passzoló öltözékben tesz-vesz a házak körül, tüzet rak, és felvilágosít. Egy idősebb pár pl. az egyik L-alakú épületben elegyedett szóba velem, ahol a földművelés-tehén vonalon percek alatt a gulyásleves receptjéhez értünk. Igen lelkesek voltak, ugyanis épp pár nappal ezelőtt járt már ott egy másik magyar (Szarai-szan), aki a témát kutatja, valamint a tévében is épp Budapestről volt adás.

hegyvidék, Nagano Hida Shirakawa, Gifu gassho-zukuri ház

Érdekes megfigyelni, hogyan építkeztek régen, a szögek, csavarok nélkül összekötözött házakat, amelyek évszázadokat éltek túl. A különféle régiók, időjárási viszonyok miatt is eltérőek stílusok, megoldások, és nem kell körbeutaznunk az országot, hogy lássuk mind. A kiállítás éke a legnagyobb épület, a Shirakawa-go ház, amilyenekből még most itt több százban élnek az említett, világörökség-faluban. Ez a legnagyobb épület, de sajnos felújítás miatt épp le volt zárva, és csak egy részét tudtam lefotózni. Az ilyen, havas területekre jellemzőek a hosszú, meredek tetők (gassho). Még ha nem is érdekel valakit különösen a falusi építkezés, a kellemes, parkbéli séta, a hangulatos táj és a sok bambusz miatt is érdemes idelátogatni. (Klikk a képekre, és megnő.)

A bejegyzés kategóriája: JAPÁN, Utazás
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük