Repülők

mirtouristNemrég a Smithsonian Air and Space Museumban jártam, ami Washington D.C.-ben található. Oda látogatóknak mindenképp melegen ajánlom, ha letudták a Fehér Házat és a többit, és van még egy fél napjuk, mert rengeteg izgalmas látnivalót kínál a hely. Valódi rakéták, Szojuz, Holdraszállás, megfogdosható holdkőzet és a repülés történetétnek sok-sok állomása van kiállítva. A fenti képről pl. kiderül, hogy az első űrturista egy japán újságíró, Toyohiro Akiyama volt, aki a Mir űrállomást látogathatta meg 1990-ben kb. 28 millió dollárért. Mivel a jegyet nem ő, hanem a munkáltatója állta, ez sokak szerint inkább üzleti út volt, mintsem turizmus (a saját zsebből jegyet vásárlók csak 2001 óta járnak fel).

A sok érdekes űrtéma ellenére a régi repülők láttán titkos vágyam az volt, hogy belefutok egy Mitsubishi A6M Zeroba is valahol, és végül az egyik teremben rátaláltam! Ez a repülő azért érdekes, mert Hayao Miyazaki legújabb – és vélhetően utolsó – animéje, a The Wind Rises (Kaze tachinu) ennek a gépnek a tervezőjéről szól. Íme az A6M5:

mitsuzero mitsuzero1

A szövetséges kódnevén “Zeke” vagy Zero egy nagy hatósugarú japán vadászrepülőgép volt a második világháborúban, Horikosi Dzsiró tervezte, akiről a fenti anime szól. Ezzel lőtték Pearl Harbort is, a háború végén pedig főleg kamikazék használták.

Kategória: JAPÁN | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.