Violons Barbares – Saulem ai

violons_saulem

Korábban írtam már a zenekarról, amelynek a nemrég hazánkban járt, mongol zenész Enkhjargal (morin khuur, ének) és Dimitar Gougov (gadulka) valamint Fabien Guyot (dobok) a tagjai. 2010-ben jelent meg első lemezük, idén pedig a következő.

Az albumon 10 szám található, 2012 és 2013 ősze között vették fel őket, és egy 17 oldalas, színes, dizájnos booklet is jár mellé – digitálisan is, ha pl. ituneson vesszük meg -amelyen a dalszövegeket is megtaláljuk.. Már maga a zenekar felállása is elég eklektikus (mongol-bolgár-francia, helyi hangszerekkel), de egy sor más nép zenéjét is beleszőtték az anyagba. Így összességében nem annyira mongol, a morin khuur ellenéree sem, viszont nagyon jó. A szláv, kazah stb. dallamok közelebbinek érződhetnek a számunkra, de azért amikor belecsap Enkh a kéthúros lófejű vonójába, azért felsejlenek a jurták.

Az első, címadó számban (Saulem Ai) meg egyből torokének van. Ez is egyébként egy kazah népdal. A rockandrollos Saturday Yurt Fever nem annyira tetszik, utána viszont egy hagyományos, mongol dal következik a zenekar tagjainak hangszerelésével, a Wind In The Steppe. Ez szép, lírai, Enkh hihetetlen magas és mély hangjával, plusz hegedűk. Az ezt követő Konil Ashar két kazah dalból épül fel, gyors, vágtázós, instrumentális zene. A Gipsy Wedding a bolgár srác szerzeménye, és jó, táncos szám, főleg a gadulka szól.

Utána egy bolgár népdal jön, a Djore dos, ez kevésbé hangulatos, gyors, kiabálós szám. Szintén ő írta a The Walls of Constantinopol címűt, lassú, morin khuros, instrumentális. Aztán újra felgyorsulunk, Rockin Camel, közös dal, Enkhjargal mongol szövegével mindenféle négylábóakról – főleg teve. Nekem legjobban elsőre az ezt követő, élő felvétel jött be, amelyet egy francia fesztiválon rögzítettek Bourgesban. Ez, a Karawane egy afgán dallam, és a leghosszabb track (gondolom, a címe karavánt jelent). A záró Satybaldynyn kuii nem különösebben érdekes (szintén kazah dal, még nem jöttem rá, miért vonzódnak arrafelé), nagy együtthegedűlés. Összességében remek lemez, több szám tetszik róla, mint az előzőről, amin csak kb. hármat hallgattam, viszont talán nem is olyan kiemelkedőek. Itt belehallgathatunk.

Kategória: Mongol, ZENE | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük